Sve veća podrška uvođenju ‘majke svih sankcija’ Rusiji, Njemačka za ciljana i funkcionalna ograničenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2022. u 20:13
FOTO: Reuters TV via REUTERS

Njemačka je pristala na “ciljana i funkcionalne” mjere Rusiji u korištenju globalnog međubankovnog platnog sustava SWIFT, objavili su u subotu njemački ministri vanjskih poslova i gospodarstva, a odluku je odmah pozdravio ukrajinski predsjednik.

“Žurno radimo na tome da ograničimo kolateralnu štetu koja će nastati isključenjem iz SWIFT-a na taj način da da mjera pogodi prave osobe koje treba pogoditi. Potrebno nam je ciljano i funkcionalno ograničenje SWIFT-a”, rekli su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar gospodarstva Robert Habeck u zajedničkoj izjavi.

Isključenje Rusije iz sustava kojim se koriste tisuće banaka trebalo bi nanijeti težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Međutim, isključenje iz SWIFT-a naštetilo bi i gospodarstvu mnogih zemalja i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je zahvalan svima za odluku o isključenju Rusije iz SWFIT-a, prenosi Reuters.

Njemačka vlada je u petak branila svoju odluku da u sklopu sankcija prema Rusiji ne isključuje tu zemlju iz SWIFT-a, jer „Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz Swift sustava“, rekla je jučer Baerbock.

Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz Swift sustava bilo onemogućeno financiranje humanitarnih projekata.

Podsjetimo, Britanija predlaže da se Rusiji zbog napada na Ukrajinu blokira pristup platnoj mreži Swift, ali europske zemlje oklijevaju, a tome nije sklon ni SAD, dok kritičari upozoravaju na ekonomske posljedice i upitnu efikasnost te kaznene mjere.

“Britanija želi da se Rusiji blokira pristup Swiftu, ali mi ga, nažalost, ne kontroliramo. To ne može biti unilateralna odluka”, izjavio je za BBC britanski ministar obrane Ben Wallace.

Isključenje Rusije iz sustava koji koriste tisuće banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Vlade mnogih drugih zemalja strahuju pak da bi naštetilo i njihovom gospodarstvu i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close