Sve je spremno: Jovanka Broz bit će pokopana u 12 sati

Autor: Agencija VLM , 26. listopad 2013. u 11:21
Jovanka Budisavljević Broz (Foto: Reuters)

Čini se da će izaslanstvo iz Hrvatske na Jovankinom pokopu biti brojno jer uz Komunističku partiju, u Beograd dolazi i izaslanstvo Srba iz Hrvatske.

Sve je spremno za pokop udovice Josipa Broza, Jovanke Broz koja je u nedjelju umrla u 89. godini života nakon što je više od mjesec dana provela u bolnici, uglavnom u nesvjesnom stanju. Iz srpske vlade, koja je na sebe preuzela organizaciju pokopa, kažu kako će pokop Jovanke Broz biti skoman, ali dostojanstven i uz sve vojne počasti jer pokojnica ima čin potpukovnika i partizanskih spomenicu. 

Bez vjerskih obilježja

Straže kraj lijesa držat će gardijska postrojba, a na kraju i njeni suborci iz Ličke udarne. Njen lijes bit će položen uz posljednje počivalište Josipa Broza u Kući cvijeća što je i bila njena želja. Bivše bračne partnere dijelit će samo lijeha svježeg cvijeća koje je posađena za ovu prigodu. Mediji također podsjećaju da je Jovanka prije smrti rodbini izrazila želju da pokop protekne bez vjerskih obilježja i obreda. Lijes neće biti pokriven ni jugoslavenskom ni srpskom trobojnicom. Na njeno grobnu mjesto u Kući cvijeća, lijevo od Titova počivališta, bit će postavljena bijela ploča od mramora kao na Titovom grobu, i na njoj će biti istim zlatnim slovima kao i na Titovom grobu, ispisano "Jovanka Broz 1924-2013". 

Izaslanstvo i iz Hrvatske

Dolazak na Jovankin pokop najavilo je 20-tak udruga i organizacija koje njeguju uspomenu na lik i djelo Josipa Broza pa će tu biti izaslanstvo Jugoslavenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Europe iz Jajca, nedavno osnovana Komunistička partija Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije BiH i Saveza antifašista i boraca NOR kantona Sarajevo. Čini se da će izaslanstvo iz Hrvatske na Jovankinom pokopu biti brojno jer uz Komunističku partiju, u Beograd dolazi i izaslanstvo Srba iz Hrvatske, kako su novinarima predstavili organizatori pokopa, a predvodi ih saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Crnogorsko izaslanstvo predvodit će veleposlanik u Beogradu, Igor Jovović, a u njemu će osim članova tamošnjeg SUBNOR-a biti i Jovo Kapičić, visoki dužnosnik UDB-e kojemu se na teret stavlja da je osmislio i vodio logor na Golom otoku 50-tih prošlog stoljeća , a Srbi mu zamjeraju što je sudjelovao u akciji hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića pa ga je prije godinu-dvije usred Beograda neki veliki Srbin namlatio. No, 90-tih je bio veliki protivnik Miloševićeve velikosrpske politike, pa je i potpisnik Apela intelektualaca protiv opsade i bombardiranja Dubrovnika, u drugoj polovici 1991. Kapičić je pet godina stariji od Jovanke Broz. 
Oproštajne govore održat će srpski premijer Ivica Dačić koji se zalagao za povratak dostojanstva Brozovoj udovici pa joj jeproteklih godina donio putovnicu, osobnu iskaznicu i sredio mirovinu te nećak Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Komentirajte prvi

New Report

Close