Svake sekunde Škotska izveze 34 boce viskija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2016. u 09:57
Foto: Grgur Žućko / Pixsell

SAD, najveće tržište za izvoz škotskog viskija, ostalo je stabilno; lani je tog pića na to tržište izvezeno u vrijednosti 749 milijuna funti, što je gotovo petina ukupnog škotskog izvoza, dok je prodaja na japanskom tržištu porasla 18 posto, na 76 milijuna funti.

Višegodišnji pad izvoza škotskog viskija pokazuje znakove usporavanja, pa tako udruženje škotskih proizvođača viskija navodi da je carinska vrijednost prekomorske prodaje lani pala 2,4 posto na 3,8 milijarde funti, nakon godinu dana ranije zabilježenog pada za čak sedam posto.   

Volumen izvoza viskija pao je u tome razdoblju 2,8 posto na 1,16 milijardi boca, što znači da je svake sekunde iz Škotske prema izvoznim destinacijama odlazilo 34 boce, podaci su Scotch Whisky Associationa (SWA). 

SAD, najveće tržište za izvoz škotskog viskija, ostalo je stabilno; lani je tog pića na to tržište izvezeno u vrijednosti 749 milijuna funti, što je gotovo petina ukupnog škotskog izvoza, dok je prodaja na japanskom tržištu porasla 18 posto, na 76 milijuna funti.

Rast prodaje zabilježen je i na nizu novijih tržišta; meksičko je tako raslo 17 posto na 115 milijuna funti, tursko 24 posto na gotovo 53 milijuna, dok se kinesko vratilo među 20 top tržišta s povećanjem uvoza škotskog viskija od pet posto, ukupne vrijednosti 41 milijun funti.

Međutim, SWA ističe kako je prodaja pala u pojedinim državama čija su gospodarstva ovisna o izvozu nafte, odnosno nekih drugih proizvoda. Uz ostalo navodi i da brazilska recesija znatno utječe na izvozne rezultate. To peto najveće tržište po izvoznom volumenu lani je palo za 20 posto.

Izvršni direktor SWA-a David Frost tvrdi kako su postavili zdrave temelje za budući izvozni rast  škotskog viskija. Iako je proteklih nekoliko godina bilo teško za proizvodnju odnosno izvoz tog proizvoda, dugoročna slika nudi svjetlije tonove; uz ostalo povećanu potražnju i nove investicije, tvrdi Frost.

Ipak, naglašava da budući izazovi za branšu ovise i o trenutno neizvjesnoj situaciji u globalnom gospodarstvu, ali i razvoju političke situacija na pojedinim, za izvoz bitnim tržištima.  

Komentirajte prvi

New Report

Close