Suša uništila 40 posto kukuruza i soje

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2017. u 21:59
Kukuruza će biti 3,5 milijuna tona manje nego lani/Ivica Galović/PIXSELL

Šteta u Srbiji procjenjuje se na 525 milijuna eura, najviše je pogođen srednji Banat.

Suša je donijela katastrofu srpskim poljoprivrednicima, kukuruz je ove godine desetkovan, pišu Večernje novosti.

Na pojedine njive ratari ne žele ni doći, a stručnjaci upozoravaju da je, prema trenutnim procjenama, šteta na kukuruzu veća od 40 posto. Ništa bolje nije ni sa sojom, koja još teže podnosi vrućine. Procenjuje se da je ukupna šteta već dosegnula 525 milijuna eura. "Kada je riječ o kukuruzu, njemu visoka temperatura odgovara, a dolazi i do ubrzanog zrenja, što će se dodatno štetno odraziti na prinos i kvalitetu", kaže Vukosav Saković, predsjednik Udruženja Žito Srbije.

"Srbija je kada je riječ o kukuruzu doživjela katastrofu, suša je djelimično smanjila urod u Hrvatskoj, a znatno manje u Mađarskoj i Rumunjskoj. Nisu, međutim, sve regije u Srbiji jednake, pa su neki manje, a neki više ugroženi. Srednji Banat je najviše ugrožen", objašnjava Saković. Prema njegovim riječima, urod kukuruza ove će godine biti manji za 3,5 milijuna tona u odnosu na prošlu godinu, a to je izgubljenih oko 525 milijuna eura, kod poljoprivrednika i u državnom proračunu.

Dio lanjskog uroda kukuruza je ostao, pa će biti nešto i za izvoz. Ali nije isto hoće li se izvesti 3,5 milijuna ili milijun tona. Soja podnosi vrućinu teže od kukuruza, ali su površine pod sojom povećane za 30 posto, što će djelimično nadoknaditi štetu, ali i soje će biti manje za 40 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close