Sunak želi dogovor s EU-om za lakši prelazak Britanaca preko granice

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2023. u 22:00
Britanski premijer Rishi Sunak želi da Unija omogući Britancima korištenje e-vrata za provjeru putovnica /REUTERS

Sunak se nada da će moći postići dogovor na krilima poboljšanih odnosa s EU-om da Britancima omogući korištenje e-vrata EU-a za provjeru putovnica.

Britanski premijer Rishi Sunak želi sklopiti dogovor s Europskom unijom kako bi svojim građanima olakšao putovanje u Uniju, piše Bloomberg News.

Sunak se nada da će moći postići dogovor na krilima poboljšanih odnosa s EU-om da Britancima omogući korištenje e-vrata EU-a za provjeru putovnica, što bi ubrzalo njihove prelaske granice, navodi se.

Formalno još nije otvoreno to pitanje, ali ga diplomati neformalno pokreću, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na britanskog dužnosnika. U veljači je Britanija postigla sporazum s Europskom unijom o trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, koja je podložna pravilima EU-a od Brexita zbog svoje otvorene granice s Irskom.

Prema planovima EU-a koji bi trebali biti implementirani 2024., građanima iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugim državljanima takozvanih “trećih zemalja” mogli bi se uzeti biometrijski podaci kako bi dobili izuzeće od viza, ali britanska vlada zabrinuta je da to neće smanjiti čekanja na granici i traži puni pristup e-vratima Unije, navodi Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je jedan od najpoznatijih vlakova u svijetu nakon 41 godine ukinuo polazak iz Londona jer je operator modernog Orient Expressa zbog Brexita odlučio ukinuti britanski dio rute.

Luksuzni je vlak kroz Britaniju vozio između Londona i Dovera, potom su putnici presjedali u autobuse i trajektom se prevozili preko La Manchea do Calaisa u Francuskoj, gdje se vožnja nastavljala prema Parizu i dalje prema Istanbulu.

Putovanje kroz Veliku Britaniju trajalo je oko tri sata, no zbog sve duljih čekanja na granici operator je ukinuo taj dio linije kako bi zadržao točnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close