Summit Europske pučke stranke u Beču, sudjeluje i Karamarko

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2013. u 15:29
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Summitom će predsjedati predsjednik EPP-a Wilfried Martens i čelnik austrijske OVP, vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger

Šefovi država i vlada zemalja Europske unije i drugih europskih zemalja, kao i oporbeni lideri i čelnici europskih stranaka okupljenih oko Europske pučke stranke (EPP) sastali su se u četvrtak na summitu te stranke u Beču koji će na dnevnom redu imati pripreme za sastanak Europskog vijeća 27. i 28. lipnja, ali i razmatrati goruće teme među kojima posebice problem nezaposlenosti mladih.

Europska pučka stranka najveća je europska politička grupacija u Europskom parlamentu i okuplja 74 europske stranke desnice u svojstvu punopravnih i pridruženih članova te promatrača.

Summitom će predsjedati predsjednik EPP-a Wilfried Martens i čelnik austrijske OVP, vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, a očekuje se i sudjelovanje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjedatelja Europskog vijeća Irca Ende Kennyja, mađarskog premijera Viktora Orbana i drugih europskih čelnika.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji također sudjeluje na summitu u Beču, izjavio je da se veseli sudjelovanju na sastanku na vrhu EPP-a te da na posljednja dva sastanka nije sudjelovao zbog lokalnih izbora. Također je istaknuo da je tema o kojoj će se raspravljati, a riječ je o zapošljavanju mladih ljudi, vrlo važna i aktualna jer nezaposlenost mladih pogađa sve europske države.

Pred početak summita u Beču austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Spindelegger izjavio je novinarima da je bitno da se EU u ovom trenutku usredotoči na stvaranje novih radnih mjesta posebice za mlade ljude te na podizanje konkurentnosti. Naglasio je također da treba stvoriti veće mogućnosti u EU za hvatanje koraka s drugim kontinentima.

Govoreći o krizi, Spindelegger je kazao da su kao mjere za njeno prevladavanje potrebne strukturne reforme, a ne novi porezi te da je u EU potrebno štedjeti, ali istodobno i investirati.

Pred početak sastanka Europske pučke stranke, oko 500 prosvjednika prosvjedovalo je protiv politike štednje u EU. Nosili su transparente s natpisima poput "Kraj Merkelove", "Mladi bez budućnosti".

Komentirajte prvi

New Report

Close