Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ništa od svjedočenja Pernara, dobio je malariju

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2023. u 08:54
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U srijedu se saslušavaju svjedoci tužiteljstva, a jedan od svjedoka navodno je trebao biti i Ivan Pernar, koji nema apsolutno nikakve veze s posvajanjima. No on je objavio da je dobio malariju

Nastavlja se suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji, a ročišta se održavaju u srijedu, četvrtak i petak. Hrvati su stigli na Visoki sud u Ndoli, suđenje je počelo, kako za 24 sata javlja zambijska novinarka. Asistentica imigracijske službe Precious Nkamba sa sjedištem na granici Sakania na jugu DR Kongo, koja graniči sa Zambijom, upravo svjedoči kako je djecu do granice dovela osoba iz veleposlanstva DR Konga. Djeca su preko te granice ušla u Zambiju.

Precious Nkandu rekla je sutkinji Visokog suda Mary Mulanda da je 5. prosinca 2022., dok je radila, susrela čovjeka po imenu gospodin Tumba, za kojeg vjeruje da je iz kongoanskog konzulata.

– Došao je u ured i spomenuo da ide na kongoansku stranu. Znam da je gospodin Tumba predstavnik u veleposlanstvu Konga. Rekao mi je da ide u Kongo po neke ljude koji su bili u tranzitu u Hrvatsku kroz Međunarodnu zračnu luku Simon Mwansa Kapwepwe – rekla je Precious Nkandu, prenosi za 24sata zambijska novinarka.

Nkandu je rekla da je nakon što je gospodin Tumba otišao, kontaktirala zaduženu imigracijsku službenicu međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe Gloriju Sakulenga, koja je potvrdila da je primila informacije od kongoanskog konzulata.

– Ona mi je zatim putem WhatsAppa proslijedila putovnice, papire za usvajanje i ovjerene kopije matičnih knjiga – rekla je Nkandu.

Važno svjedočenje o prelasku djece preko granice

Imigracijska službenica je dalje ispričala da se oko 17:00 sati gospodin Tumba vratio s dokumentima i djecom.

Kada ga je kaže, pitala gdje su roditelji djece, gospodin Tumba joj je rekao da su već u Ndoli i čekaju djecu.

Gospođa Nkandu je rekla da je skenirala putovnice i odobrila diplomatu prolaz.

Međutim, rekla je da kada su se djeca pojavila pred njom, djecu nije podvrgla uobičajenom skeniranju dokumenata jer su bila maloljetna i bila su s diplomatom. Imigracijska službenica Nkandu također je sudu predstavila putovnice djece i dokumente o njihovom posvojenju.

Njihov odvjetnik prvo je zatražio od suda da odgodi slučaj 10 minuta kako bi pričekali još jednog njihovog odvjetnika. Novinarka nam javlja kako je ovo prvi put da Hrvati imaju pet odvjetnika.

Podsjetimo, prošlog tjedna na istom sudu izjasnili su se da nisu krivi za navodnu trgovinu djecom, što ih se tereti u optužnici.

Ročišta će se održavati do kraja tjedna, a prvo će se ispitivati svjedoci tužitelja, jedan od njih je i Ivan Pernar, za kojeg smo već pisali da nema nikakve veze s posvojiteljima kao ni s posvajanjima iz Zambije.

Pernar je navodno trebao biti svjedok već danas, ali je na svom Telegram kanalu objavio kako je dobio malariju. Dodao je da bi se pred sudom mogao pojaviti u četvrtak ili petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close