Sud znatno srezao odštetu za opasni Monsantov herbicid

Autor: Tomislav Pili , 16. srpanj 2019. u 22:00
Herbicid Roundup sadrži sporni glifosat/REUTERS

Sud smatra da Monsanto ‘zaslužuje biti kažnjen’, ali da je iznos odštete ipak u nesrazmjeru s obzirom na nedostatak čvršćih dokaza.

Bayer će ipak isplatiti znatno manju odštetu u prvoj drugostupanjskoj presudi zbog kancerogenog djelovanja herbicida Roundup.

To sugerira i da bi iznos odštete u drugim slučajevima mogao biti znatno niži nego što je određen u prvostupanjskim presudama. Kako prenose američki mediji, savezni sud znatno je snizio iznos odštete koji Bayer mora isplatiti Edwinu Hardemanu.

Ustavno gledište
Sudac Vince Chhabria sa suda u San Franciscu dosudio je kako Bayer mora isplatiti 25,3 milijuna dolara, a ne 80,3 milijuna kako je dosuđeno na prvostupanjskom sudu. Svoju odluku sudac Chhabria obrazložio je riječima kako Monsanto – proizvođač spornog herbicida kojem je od prošle godine vlasnik njemačka kompanija – zaslužuje biti kažnjen, prvostupanjski iznos odštete je sporan s ustavnog gledišta.

 

13.400 oboljelih

tužilo je Monsanto i Bayer zbog djelovanja Roundupa

Naime, tolika odšteta u nesrazmjeru je s činjenicom da Monsantu nije dokazano da je namjerno proizveo kancerogeni proizvod ili da je znao za očite rizike u rukovanju tim herbicidom, prisnažio je Chhabria.

Edwin Hardeman je Roundup počeo koristiti tijekom 80-ih godina za tretiranje korova na svom imanju. Prije pet godina dijagnosticiran mu je non-Hodgkinov limfom, ali je uspio ozdraviti. Hardeman je jedan od preko 13.400 tužitelja koji su tužili Bayer i Monsanto zbog navodnog kancerogenog djelovanja glavnog sastojka Roundupa, glifosata.

Hardemanov slučaj postao je putokaz za ostale oboljele od karcinoma koji su godinama koristili taj herbicid. 

Korak u pravom smjeru
Iako je sudac Chhabria odbio Bayerov zahtjev da se prvostupanjska presuda poništi i krene na novo suđenje, kompanija je u priopćenju njegovu odluku nazvala "korakom u pravom smjeru".

Unatoč tome, i dalje planira uložiti žalbu. Bayer smatra kako je presuda i dosuđena odšteta u suprotnosti sa znanstvenim nalazima koji potvrđuju sigurnost Roundupa te zaključkom vodećih zdravstvenih organizacija u SAD-u i svijetu da glifosat nije kancerogen.

Hardemanova odvjetnica Jeniffer Moore izjavila je Reutersu kako je zadovoljna što je savezni sud prepoznao odgovornost Monsanta, ali je najavila da će se žaliti na odluku o smanjenju odštete. Podsjetimo, Bayer je za Monsanto platio 63 milijarde dolara, a preuzimanje je zaključeno prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close