Sud EU: Apple ne mora platiti 14,3 mlrd. eura poreza Irskoj

Autor: Ana Blašković , 16. srpanj 2020. u 22:00
Tim Cook, izvršni direktor Applea/REUTERS

Sud smatra da Bruxelles nije uspio dokazati da je američka kompanija uživala posebni porezni tretman u Irskoj.

Europski sud ukinuo je nalog Europske komisije Appleu da plati 14,3 milijarde eura poreza Irskoj.

Za američki Apple značajna pobjeda, pravorijek je velik udarac Komsijinim nastojanjima, poglavito onim povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, da stane na kraj preferencijalnim poreznim tretmanima pojedinih zemalja unutar EU.

Presuda smanjuje manevarski prostor Bruxellesu da i oporezivanje drugih multinacionalnih kompanija propituje kao oblike nedozvoljene državne pomoći, piše Financial Times.

Drugi najviši sud Europske unije u srijedu je presudio da Bruxelles nije uspio dokazati po traženom pravnom standardu da je tehnološki div ostvario nezakonitu ekonomsku prednost po pitanju poreza u Irskoj.

Nakon što je Komisija 2016. Odlučila da je Apple uživao posebni tretman u Irskoj više od 10 godina, kompanija je na posebni račun te otočne države uplatila 13,1 milijardu eura zaostalih poreza i 1,2 milijarde eura kamata.

Sud ističe da je podržava pravo Europske unije da preispituje porezne aranžmane pojedinih članica. Ipak, to je već drugi puta da Bruxelles nije uspio dokazati da je multinacionalna kompanija profitirala od državne pomoći, pošto je odbačen slučaj protiv Starbucksa prošle godine.

I tom slučaju, pravni eksperti upozoravali su da će EK teško uspjeti isporučiti ispuniti pravni kriterij dokazivanja.

Komentirajući presudu Vestager je u priopćenju rekla da će ju pažljivo razmotriti i razmisliti o mogućim daljnjim koracima. “EK će nastaviti ispitivaju agresivne mjere planiranja poreza unutar pravila o državnim potporama procjenjujući rezultiraju li zakonitima državnoj pomoći”, kaže.

Iz Applea su kazali da se “u tom slučaju ne radi o tome koliko platimo poreza, već gdje smo ga dužni platiti”. “Promjene u načinu plaćanja poreza na dobit multinacionalnih kompanija podijeljenje su među različitim zemljama zahtijevaju globalno rješenje i Apple podržava nastavak rada na tome”, kažu.

Dodaju da su kao jedna od najprofitabilnijih i najvrednijih kompanija “najveći porezni obveznik u svijetu” koji je u posljednjem desetljeću platio desetke milijardi poreza i stvorio 1,8 milijuna radnih mjesta diljem EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close