Japanci “pucaju” od previše posla

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. ožujak 2017. u 15:24
Lani ih se ubilo oko 22.000, Foto: Reuters

Jedan od uzroka je i radna preopterećenost, tzv. sindrom karoshi.

Zemlja koja godišnje ostaje bez oko četiri milijarde dolara zbog onih koji su je svojevoljno odlučili napustiti zasigurno nije sretna, iako je jedna od najrazvijenijih.

Japanska državna televizijska kuća NHK je izračunala da toliki gubitak, naime, prouzroče japanski samoubojice, u dobi od 15 od 69 godina, a kakvih je u Zemlji izlazećeg sunca u 2015. bilo oko 23 tisuće. Da se nisu odlučili na taj čin radili bi do svojih 70-ih pa je i jasno odakle zabrinutost zbog svakog izgubljenog života u zemlji u kojoj je stopa suicida među najvišima u svijetu, ali i u kojoj je prosječan životni vijek 83,3 godine. Lani je broj suicida pao ispod 22.000, prvi put u 22 godine, zasigurno i zbog novog zakona o protumjerama suicida.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi govore da ih je od 1998. znalo biti i 30.000, no rad Ureda za sprečavanje samoubojstava od 2005. utječe na promjenu trenda.

Razlozi suicida su nepovoljni ekonomski uvjeti, nezaposlenost, stres na poslu, promjena obiteljskih odnosa, depresija, kao i zdravstvene teškoće.

Poseban je problem visoka stopa samoubojica u najmlađih, do 20 godina, među kojima su i oni koji su tek stupili u svijet rada. I oni prerano ‘pucaju’ ispadajući žrtvama sindroma karoshi, tj. smrti uzrokovane radnom opterećenošću. Lanjska studija pokazala je da u 12% japanskih tvrtki pojedinci imaju i više od 100 prekovremenih sati mjesečno.

Komentirajte prvi

New Report

Close