Stvara se nova supersila

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2023. u 09:50
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Do sada je ta zemlja bila najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. sa procijenjenim izvozom od 50 milijuna tona kukuruza izborila za vodeću poziciju.

Jača zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi. Deficit padalina bi u Australiji i Argentini mogao smanjiti prinose, piše B92.

Europsko udruženje za trgovinu žitarica “Coceral” je snizilo procjenu ovogodišnje žetve pšenice u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milijuna tona u odnosu na očekivanja iz lipnja, javlja Agroklub.

U EU je procjena smanjena na 126,9 milijuna tona, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 milijuna. Istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da je do početka listopada požnjeveno 89 milijuna tona pšenice s 88 posto površina.

Rasle cijene na burzama

Cijena pšenice je na pariškom Matifu u petak u 14 sati iznosila 236 eura po toni za prosinački ugovor. Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 eura.

Porasla je cijena uljane repice na 431,25 eura po toni. “Coceral” je smanjio prognozu za prinos ove uljarice u EU na 19,2 milijuna tona.

Na CBoT-u u Chicagu cijene pšenice za prosinačke ugovore porasle su preko tri posto. Tona košta 201,40 eura po toni. Ovaj trend pratio je kukuruz koji je koštao 185,65 eura po toni, dok je soja koštala 446,08 eura.

Prerađivači u Argentini bi mogli ostati bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Brazil supersila na globalnom tržištu

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska supersila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. sa procijenjenim izvozom od 50 milijuna tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Ukupna proizvodnja kukuruza je dostigla novi rekord od 131,9 milijuna tona, što je za 16,6 posto više nego prošle godine.

Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavaoci prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između ove dvije zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close