Stvara se najveća kompanija u industriji vađenja zlata na svijetu vrijedna preko 18 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2018. u 13:52
foto: Getty Images

Transakcija je opisana kao spajanje dvije kompanije ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udio od 66,6 posto.

Kanadski rudarski div Barrick Gold kupio je konkurenta Randgold Resources fokusiranog na Afriku, čime će nastati najveća kompanija u industriji vađenja zlata u svijetu, vrijedna 18,3 milijarde dolara, priopćile su kompanije u ponedjeljak.

Transakcija je opisana kao spajanje dvije kompanije ali se zapravo radi o preuzimanju budući da će Barrickovi investitori u zajedničkoj kompaniji imati većinski udio od 66,6 posto. Ostatak će pripasti Randgoldovim dioničarima.

Novonastala kompanija zadržat će naziv Barrick, a njezinim dionicama trgovat će se na burzama u New Yorku i Torontu. Uvrštenje Randgoldovih dionica u kotaciju Londonske burze bit će otkazano.

"Odbori Barrick Gold Corporationa i Randgold Resources Limiteda sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli sporazum o uvjetima preporučenog spajanja na principu zamjene dionica… kako bi stvorili vodeću rudarsku kompaniju za vađenje zlata", stoji u priopćenju.

Prema sporazumu, dioničari Randgolda dobit će 6,1280 novih Barrickovih dionica za svaku Randgoldovu dionicu.

Izvršni predsjednik kanadske kompanije John L. Thornton obavljat će istu dužnost i u novonastaloj kompaniji dok će izvršni direktor Randgolda Mark Bristow zadržati taj položaj u novoj kompaniji.

"Povezivanje Barricka i Randgolda stvorit će novog predvodnika u stvaranju vrijednosti u industriji vađenja zlata", naveo je Thornton u priopćenju.

Dodao je da će se tom transakcijom pod istim krovom naći "najveći portfelj imovine za vađenje zlata u svijetu, s dokazanim menadžerskim timom koji je u proteklih deset godina dioničarima ostvarivao prinose među najbolja u svijetu kada je u pitanju sektor vađenja zlata".

Grupa će imati kombiniranu tržišnu kapitalizaciju od 18,3 milijarde dolara, te ukupne godišnje prihode od oko 9,7 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close