Strani turisti u Španjolskoj od 22. lipnja

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2020. u 22:00
Turizam sudjeluje sa 12 posto u španjolskom gospodarstvu/REUTERS

Dolazak u španjolska ljetovališta će biti dopušten samo državljanima onih zemalja koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju.

Španjolska priprema planove postupnog otvaranja svojih granica za strane turiste iz država koje se smatraju uspješnijima u suzbijanju epidemije koronavirusa, objavilo je u srijedu tamošnje ministarstvo turizma.

Strani turisti mogli bi početi ljetovati u Španjolskoj od 22. lipnja, prenosi Reuters, što je tjedan dana ranije od prijašnjih najava.

Jedna od pandemijom najpogođenijih europskih država do sada zabilježila 27.000 preminulih od bolesti COVID-19, a razmjeri epidemije rezultirali su gospodarstvom zaustavljenim na nekoliko mjeseci.

Tjedan dana ranije

Španjolska je do sada procjenjivala da će tek 1. srpnja dopustiti dolazak stranim turistima. Podsjetimo, turizam sudjeluje s 12 posto u španjolskom BDP-u.

eđutim, vlada premijera Pedra Sancheza očekuje da bi 21. lipnja mogla ukinuti izvanredno stanje u zemlji, a glasnogovornik ministarstva turizma je izjavio kako bi stranci već najranije tog dana ili u ponedjeljak 22. lipnja mogli početi dolaziti na odmor. „Želimo reaktivirati i ubrzati međunarodnu mobilnost, ali započet ćemo s područjima sa sličnom epidemiološkom situacijom“, izjavio je glasnogovornik.

Odvojeno je ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya izjavila da će Njemačka ukinuti preporuke o izbjegavanju putovanja u Španjolsku čim Madrid ukine zabranu dolazaka stranih turista. Inače, španjolski dužnosnici ističu kako bi protokole za putovanja tijekom ljeta trebalo usuglasiti na europskoj razini. O tome svjedoči i primjer dolaska britanskih turista.

Iako španjolski turistički sektor uvelike ovisi o britanskim turistima, Madrid se odlučio za drugačiji pristup od susjednog Portugala koji poziva Britance da u velikom broju dođu na odmor u tu zemlju, bez obzira na epidemiološku situaciju na Otoku.

Španjolska je vlada poručila da će dozvoliti britanskim turistima ulazak u zemlju, bez obvezne samoizolacije, samo ako značajnije pade stopa reprodukcije koronavirusa u toj zemlji.

Suočeni s katastrofom

Velika Britanija zadržava dvotjednu samoizolaciju za putnike iz svih zemalja, izuzev Republike Irske, a ta se odredba odnosi i na britanske državljane.

Britanske agencije za putovanja navode da zbog karantene ljudi za sada većinom nisu organizirali svoje ljetovanje. Upozorili su da se sve više tvrtki u turističkom sektoru suočava s financijskom katastrofom.

Komentirajte prvi

New Report

Close