Strahovi zbog vojnih sredstava za hakere

Autor: The New York Times , 21. listopad 2012. u 22:00
Sean Auriti je član skupine koja je dobila saveznu stipendiju od 500.000 dolara za istraživanje svemirske tehnologije

DARPA je financirala tehnologiju koja je dovela do interneta, sustava globalne navigacije i nečujnih prijevoznih sredstava.

Ove je godine 16 kalifornijskih srednjih škola pokrenulo eksperimentalne radionice koje je financirala savezna vlada. U naredne tri godine ovaj program vrijedan 10 milijuna dolara planira se proširiti u tisuću srednjih škola po rastućem modelu "hakerske radionice", zajedničkih društvenih domova u kojima se skupljaju hakeri, a u kojima se bave izradom, izumima ili rastavljanjem raznoraznih proizvoda.

No taj je iznos potaknuo određene kontroverze. Financiranje ovih školskih programa jedna je u nizu nekoliko najnovijih stipendija kojima agencija Darpa za napredne obrambene istraživačke projekte pokušava ostvariti bliskiji kontakt s hakerima. Za razliku od hakera koji sabotiraju internetske stranice i otuđuju podatke, pojedinci s kojima vlada surađuje najčešće su računalni stručnjaci koji svoju znatiželju zadovoljavaju u lokalnoj hakerskoj radionici. Međutim zbog financiranja su se pojavile kritike da bi se zahvaljujući vojnim sredstvima te radionice mogle pretvoriti u pravi poslovni pothvat, ponajviše zbog njihovog sve bržeg širenja. Danas u Sjedinjenim Američkim Državama postoji dvjestotinjak takvih hakerskih radionica, što predstavlja nagli skok s tek šačice koliko ih je bilo prije pet godina.

U tim radionicama, koje nose imena poput Hacktory, Jigsaw Renaissance i Hacker Dojo već su nastala uspješna poduzeća kao što je društvena mreža Pinterest te su ih počeli gledati kao uzgajališta inženjera i računalnih stručnjaka. "Na tim se mjestima rađa čarolija", kaže Peiter Zatko, programski menadžer u Darpi, koji surađuje s navedenim radionicama u potrazi za novim zamislima na području kibernetskih sigurnosnih sustava. U sklopu njegovog programa potpisana su 74 ugovora, a oko 40 projekata već je dovršeno. Zatko kaže da bi sav taj naporan rad u izostanku ovoga programa tradicionalna državna birokracija vjerojatno zagušila. Mnogi vjeruju da su ove hakerske radionice obećavajući inkubatori za inovacije. Međutim, ne slažu se svi s time što ministarstvo obrane igra tako važnu ulogu u srednjoškolskim programima. "Postojanje tih programa u školama je sjajno, ali da vojska donosi odluke kada je riječ o američkom školstvu?", kaže Mitch Altman, suosnivač hakerske radionice Noisebridge iz San Francisca. "To ne vidim kao pozitivni pomak."

Altman je u jednom članku objavljenom na internetu prvi progovorio protiv tog programa. "Ako celer uzgajate u crvenoj vodi, on će na kraju biti crven", smatra Sean Auriti, poznat i pod nadimkom Psytek u hakerskoj radionici Alpha One Labs u Brooklynu, koju i vodi. "Zato se pitam kako će novac iz Darpinih sredstava utjecati na te projekte." I sam Auriti ima koristi od novca te agencije kao član SpaceGambita, konzorcija hakerskih radionica koji je dobio stipendiju od 500.000 dolara za proučavanje tehnologija vezanih uz istraživanje i kolonizaciju svemira. Međutim, tvrdi da ga je rasprava o financiranju potaknula na izdvajanje posebne skupine za Darpina istraživanja.Ta agencija poznata je po financiranju iznimno rizičnih projekata pri čemu se nada da će se neki isplatiti. Tako je financirala tehnologiju koja je dovela do interneta, sustava globalne navigacije i nečujnih prijevoznih sredstava.

Amy O'Leary

Komentirajte prvi

New Report

Close