Stotine smrti djece zbog sirupa protiv kašlja, WHO uputio dramatičan apel

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2023. u 08:08
FOTO: Pixabay

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola. “To su otrovne kemikalije koje se koriste kao industrijska otapala i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti smrtonosni čak i ako se uzmu u malim količinama pa se nikada ne bi smjeli naći u lijekovima”, istaknuo je WHO.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na “trenutnu i usklađenu akciju” za zaštitu djece od kontaminiranih lijekova nakon niza smrtnih slučajeva povezanih sa sirupima protiv kašlja prošle godine.

Prošle godine je više od 300 djece – većinom mlađe od pet godina – u Gambiji, Indoneziji i Uzbekistanu umrlo od akutnog zatajenja bubrega koje su izazvali kontaminirani lijekovi, priopćio je WHO u ponedjeljak.

Sirupi protiv kašlja, koji se izdaju bez recepta, imali su u sebi visoke doze dietilen glikola i etilen glikola.

“To su otrovne kemikalije koje se koriste kao industrijska otapala i sredstva protiv smrzavanja, a mogu biti smrtonosni čak i ako se uzmu u malim količinama pa se nikada ne bi smjeli naći u lijekovima”, istaknuo je WHO.

Agencija navodi da je sedam zemalja prijavilo kontaminaciju sirupa u posljednja četiri mjeseca i poziva sve 194 zemlje da spriječe nove smrtne slučajeve.

WHO je već poslao upozorenja o određenim proizvodima u listopadu i ranije ovog mjeseca.

Zatražio je da se s polica uklone sirupi protiv kašlja koje proizvode indijski Maiden Pharmaceuticals i Marion Biotech, koji se povezuju sa smrtnim slučajevima u Gambiji, odnosno Uzbekistanu.

Također je izdao upozorenje prošle godine za sirupe protiv kašlja četiri indonezijska proizvođača: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex i PT AFI Pharma. Riječ je o sirupima koji su se prodavali na domaćem tržištu.

Te su tvrtke zanijekale da su njihovi proizvodi bili kontaminirani ili su odbile komentirati slučaj dok traje istraga.

Komentirajte prvi

New Report

Close