Što je usporilo lanjski turizam, a što će ga ubrzati u 2020.

Autor: Marija Crnjak , 21. siječanj 2020. u 10:07
Foto: Duško Marušić / Pixsell

U 2020. godini UNWTO predviđa rast globalnog turizma za 3-4 posto.

U 2019. godini zabilježeno je ukupno 1,5 milijardi međunarodnih dolazaka turista, što je porast od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Jednak rast predviđa se i za 2020. godinu, što potvrđuje da je turizam i dalje vodeći i uporan gospodarski sektor, posebno s obzirom na trenutne nesigurnosti, navodi se u najnovijem izdanju  izvješća World Tourism Barometer koje izdaje svjetska turistička organizacija UNWTO .

Kako se navodi u prvom izvještaju o globalnim turističkim rezultatima u novom desetljeću, 2019. je bila deseta uzastopna godina turističkog rasta u svjetu, u kojoj su sve su regije zabilježile porast međunarodnih dolazaka. Ipak, nešto sporijem rastu nego prethodnih godina kumovali su  neizvjesnost oko Brexita, kolaps Thomasa Cooka,  geopolitičke i socijalne tenzije i usporavanje globalnog gospodarstva sve su doprinijeli sporijem rastu u 2019. godini. Ovo usporavanje utjecalo je uglavnom na razvijena gospodarstva, posebno na Europu, Aziju i Tihi ocean.

U 2020. godini UNWTO predviđa rast globalnog turizma za 3-4 posto, a prognoza se temelji na najnovijem izvješću o indeksu povjerenja, koji pokazuje oprezan optimizam. Tako  47% ispitanika vjeruje da će turizam imati bolje rezultate, a  43 posto očekuje jednake rezultate kao i lani. Glavni generatori rasta u ovoj godini bit će Olimpijada u Tokiju i Expo 2020 u Dubaiu.

Komentirajte prvi

New Report

Close