Stigle nove informacije o južnoafričkom soju koronavirusa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2021. u 08:44
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Južnoafrička Republika ima više od 1,3 milijuna zaraženih koronavirusom.

Novi soj koronavirusa otkriven u listopadu u Južnoafričkoj Republici koji sada prevladava u toj najteže pogođenoj zemlji na afričkom kontinentu, nije smrtonosniji, ali je 1,5 puta zarazniji, rekla je u ponedjeljak skupina južnoafričkih stručnjaka.

Nazvana 510Y.V2, ta je mutacija “50 posto zaraznija”, ali “ništa ne upućuje da je novi soj smrtonosniji”, rekao je Salim Abdool Karim, epidemiolog i supredsjedatelj znanstvenog odbora južnoafričkog ministarstva zdravstva.

Ti se zaključci oslanjaju na podatke prikupljene u najvećim žarištima zaraze u toj južnoafričkoj zemlji.

Južnoafrička Republika ima više od 1,3 milijuna zaraženih koronavirusom, od kojih je 37.000 umrlo. Zemlja, teško pogođena drugim valom pandemije, u ponedjeljak je ipak prijavila 23-postotni pad broja zaraženih, izvijestio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zweli Mkhize.

Južnoafrička Republika je zacijelo dosegnula “točku pregiba” drugog vala, rekao je, “ali je još rano za slavlje” jer je istodobno broj hospitalizacija porastao za 18,3 posto u odnosu na prošli tjedan.

Drugi val pandemije silno opterećuje zdravstveni sustav zemlje koji je pred slomom.

“Premda je broj pacijenata veći, smrtnost u bolnicama nije se promijenila” između prvog i drugog vala, istaknuo je stručnjak Waasila Jassat.

Južnoafričke vlasti su u prosincu morale uvesti nova ograničenja zbog otkrića novog soja virusa.

“Svijet je podcijenio virus: on se može mijenjati i prilagođavati”, priznao je drugi stručnjak te skupine Alex Sigal iz Afričkog zdravstveno-istraživačkog instituta.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa najavio je nedavno da će u tu zemlju s 59 milijuna stanovnika stići 20 milijuna doza cjepiva u idućih šest mjeseci, ne otkrivajući pojedinosti.

“Zasad nema nikakva dokaza o djelotvornosti ovih cjepiva protiv soja koronavirusa”, priznao je Abdool Karim, istaknuvši da je “u tijeku veći broj istraživanja”.

Komentirajte prvi

New Report

Close