Stigao odgovor na pitanje zašto se omikron tako brzo proširio svijetom

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2022. u 10:36
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Preliminarni nalazi dviju južnoafričkih kliničkih studija pokazuju da omikron-varijanta koronavirusa ima mnogo veću stopu “asimptomatskog prijenosa” od ranijih varijanti, što bi moglo objasniti zašto se tako brzo proširila diljem svijeta.

Studije, od kojih je jedna provedena prošlog mjeseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vrijeme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, ali nisu pokazivali simptome u usporedbi s prethodnim ispitivanjima.

U studiji koja ocjenjuje učinkovitost Modernina cjepiva protiv COVID-a kod osoba koje žive s HIV-om, 31 posto od 230 sudionika koji su bili podvrgnuti probiru bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvenciranja potvrđeno je kao zaraza omikronom, javlja HRT.

– Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti prije omikrona, koja se kretala od manje od 1 do 2,4 posto, rekli su znanstvenici u priopćenju.

U podskupini studije Sisonke u kojoj se ocjenjuje učinkovitost Johnsonova cjepiva protiv COVID-a, srednja stopa asimptomatskog prijenosa porasla je na 16 posto tijekom razdoblja omikrona, s 2,6 posto iz vremena kad su prevladavale varijante beta i delta.

Komentirajte prvi

New Report

Close