Štete od potresa u Japanu i do 16,2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. siječanj 2024. u 21:00
Japansko otočje jedno je od seizmički najaktivnijih u svijetu/Reuters

Službena procjena šteta od te prirodne katastrofe viša je od prvih djelomičnih procjena štete koje je početkom siječnja izradio privatni sektor.

Šteta nastala u potresu koji je pogodio Japan 1. siječnja ove godine i u kojemu je poginulo 236 osoba, mogla bi dosegnuti između 6,9 i 16,2 milijardi eura, pokazuju procjene japanske vlade.

Za izradu te procjene u obzir su uzete štete nastale na zgradama i infrastrukturi u prefekturi Ishikawa, koja je najteže pogođena, kao i u dvije susjedne prefekture, Toyami i Niigati, a razlika je tako velika jer još nisu procijenjene sve štete, rekao je dužnosnik dodavši da je to izvješće predstavljeno na vijeću ministara.

Službena procjena šteta od te prirodne katastrofe viša je od prvih djelomičnih procjena štete koje je početkom siječnja izradio privatni sektor.

Guverner Banke Japana Kazuo Ueda rekao je da katastrofa nije donijela znatan makroekonomski učinak, ali njezini učinci valova na šire lance opskrbe, turizam i povjerenje potrošača zahtijevaju daljnje ispitivanje.

Stručnjaci smatraju da bi ukupan iznos štete trebao bi biti manji od one nastale nakon potresa i tsunamija 2011. na sjeveroistoku Japana, a koja je iznosila 147 milijardi eura.

Japanska vlada prošlog tjedna je donijela i mjere za poboljšanje životnih uvjeta osoba evakuiranih nakon potresa 1. siječnja, obnovu pogođenih područja i revitalizaciju turizma preusmjerivši dodatnih 150 milijardi jena (1,02 milijarde dolara) iz proračunskih rezervi.

Japansko otočje jedno je od seizmički najaktivnijih u svijetu. Suvremene zgrade u Japanu građene su po strogim standardima da mogu izdržati vrlo snažne potrese, ali to nije slučaj za mnoge stare građevine, posebno u ruralnim područjima kao što je poluotok Noto na kojemu se nalazi prefektura Ishikawa, epicentar potresa od 1. siječnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close