Startup iz Münchena započeo s gradnjom prve njemačke komercijalne rakete

Autor: Tomislav Pili , 07. rujan 2020. u 22:00
Foto: pixabay

Isar Aerospace, tvrtka osnovana prije samo dvije godine, planira prvo lansiranje svoje 
27 metara duge rakete Spectrum krajem 2021., a već bilježi interes od pola milijarde eura.

Nakon američkih i kineskih, u globalnu utrku za komercijalne svemirske letove uključila se i jedna njemačka kompanija. Isar Aerospace, startup iz Münchena osnovan prije samo dvije godine, jučer je započeo proizvodnju prve njemačke komercijalne rakete koja bi trebala dosegnuti orbitu. Inače, Isar je jedna u nizu kompanija u svijetu koje očekuju veliki skok potražnje za postavljanjem malih satelita u nižoj Zemljinoj orbiti. Lansiranje rakete pod nazivom Spectrum planirano je krajem iduće godine.

Godišnje 20-ak lansiranja

Raketa će biti duga 27 metara, a moći će u svemir ponijeti više od tone korisnog tereta. Satelite će moći ponijeti na visinu između 400 i 1200 kilometara iznad tla. Isar se nada da će godišnje imati 20-ak lansiranja. Inače, prva njemačka raketa koja je dosegla svemir bila je V2 koja je 1942. prešla Kármánovu crtu. Ta zamišljena crta na visini od 100 kilometara smatra se granicom između Zemljine atmosfere i svemirskog prostranstva. Isar – u koji su uložili, među ostalima Airbus i fond rizičnog kapitala Earlybird – jedan je od tri njemačka proizvođača raketa. HyImpulse i Rocket Factory Augsburg planiraju lansirati svoje rakete u idućih nekoliko godina.

9 milijardi eura

vrijedit će globalno tržište svemirskih letova do 2027., a trećina će se utrošiti u Europi

“Bilježimo interes vrijedan pola milijarde eura, a 95 posto upita došlo je od privatnih kompanija”, izjavio je za Financial Times 28-godišnji Daniel Metzler, suosnivač i izvršni direktor Isara. Međutim, dodao je da svi upiti još nisu pretočeni u ugovore. Kompanije poput Isara zauzimaju jednu određenu nišu u industriji komercijalnih svemirskih letova. Naime, njihovi klijenti u pravilu ne žele čekati nekoliko mjeseci da bi došli na red za utovar svog tereta na velike rakete, poput SpaceX-ova Falcona, već se okreću manjim kompanijama koje im omogućuje preciznije pozicioniranje satelita u orbiti. Konzultantska tvrtka PwC procjenjuje da će globalno tržište svemirskih letova vrijediti 300 milijuna eura godišnje u idućih 10 godina.

Povećanje za jednu razinu

Radi se o vrlo konzervativnoj procjeni s obzirom da tvrtka Allied Market Research procjenjuje vrijednost tržišta na 9 milijardi dolara do 2027. godine, od čega će trećina prihoda biti ostvarena u Europi. Tehnološki divovi poput Amazona i SpaceX-a već su najavili ulaganja vrijedna nekoliko milijardi dolara u lansiranje desetak tisuća malih satelita u idućih nekoliko godina koji će prekriti planetu signalom bežičnog interneta. “Orbitalna infrastruktura povećat će se za jednu razinu”, ocjenjuje Hendrik Brandis, partner u Earlybirdu, dodajući da bi vladine agencije i vojska te telekomunikacijske kompanije bile među potencijalno najvećim korisnicima.

Daniel Metzler ističe kako Isar cilja klijente sa satelitima između 50 i 400 kilograma težine, a lansiranje bi naplaćivao konkurentnih 10.000 eura po kilogramu. Njemački svemirski startupovi ne mogu konkurirati za lukrativne ugovore s američkom vladom, pa se nadaju daljnjoj podršci vlade u Berlinu. “Rastući je interes iz Berlina. Njemačka vlada voljna je rezervirati lansiranja kao ključni klijent”, ističe Metzler.

Komentirajte prvi

New Report

Close