Stanodavac Prosinečkoga blokirao bivšega prvaka Europe

Autor: Sergej Novosel Vučković , 20. prosinac 2016. u 22:00
Trofejniji klub (crveno-bijeli dresovi) je i veći dužnik od gradskog suparnik Partizana (crno-bijeli)/Srđan Ilić/PIXSELL

Srpski sportski velikan u ovoj je godini dug smanjio, no izgubili su dvogodišnji spor s čovjekom koji je davao stan bivšem treneru.

Nekadašnji europski prvak i najtrofejnija momčad bivše Jugoslavije i aktualni prvak srbije, nogometni klub Crvena zvezda, polako, ali, reklo bi se, sigurno, ide prema stabilizaciji svojega poslovanja, nakon što se dugo koprcala u dugovima. Poslovni direktor Stefan Pantović reći će da je dug u nekoliko godina snižen s 52 na 35 milijuna eura i da će drugu godinu zaredom bilanca kluba biti pozitivna.

"Ova uprava predvođena predsjednikom Svetozarom Mihajlovićem i generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem napravila je puno, kao nijedna u posljednjih 15 godina i to je u ovakvim uvjetima u okruženju velik uspjeh. Stanje kluba je deset puta bolje nego preklani, međutim, ima i dalje naslijeđenih problema koje ne možemo riješiti u jednom danu", upozorio je Pantović. 

 

35 milijuna

eura dugovanje je koje priznaje klub s Marakane

Desetak računa
Jedan od tih, koji nije riješen preko noći, zasigurno je i spor s čovjekom koji je stan iznajmio klubu da u njemu boravi hrvatski trener i nekadašnji proslavljeni zvezdaš Robert Prosinečki. On je "crveno-bele" trenirao od početka 2011. i do početka sezone 2012./2013. i u tom razdoblju boravio u stanu u Beogradu. Klub nije, ispostavilo se, platio sve stanodavcu koji ga je tužio za 37.000 eura. Spor je nakon dvije godine uprava izgubila i prisiljena je isplatiti tu svotu pa je račun kluba ostao blokiran."Crvena zvezda uvijek plaća dugove iz prošlosti, tako je bilo i sada. Račun koji je blokiran bit će uskoro odblokiran pa ćemo platiti i taj iznos vlasniku stana", siguran je poslovni direktor.  

Večernje novosti pišu da klub ima desetak računa i da je unazad desetak godina svako malo neki od njih bio blokiran zbog prispjelih dugovanja, mjenica koje su dolazile na naplatu… Pantović je, prenosi taj list, ocijenio degutantnim komentirati medijske napise o brojnim računima. Ističe kako "svaka firma koja posluje s inozemstvom (a klub to radi, kupuje i prodaje igrače i na stranim tržištima, op.a.) ima više računa. Ima ih i Elektroprivreda Srbije. To govorim da bi javnost znala o čemu je riječ." I kad se jedan blokira, po njemu, automatski se blokiraju i drugi računi pravne osobe.

 

Pantović

Stanje u klubu je deset puta bolje nego 2014. što je u ovim uvjetima uspjeh.

200 na sat bez benzina
"Mi znamo što radimo i sa čime se svakodnevno suočavamo, gotovo svaka firma u Srbiji tijekom godine bude blokirana", smatra Pantović. Za stanje u svojoj "firmi" okrivljuje situaciju u cijelome srpskom gospodarstvu i objašnjava da ih to ni ne iznenađuje niti predstavlja novost. Štoviše, prema navodima poslovnoga direktora, klub je 2014. imao više od 100 sudskih sporova, dok ih sada vodi dvadesetak.

"Riješili smo i platili čak četiri petine sprova. Upoznati smo i s 99 posto svih potraživanja drugih prema nama i rješavamo ih brzinom kojom možemo", smatra Pantović i dodaje da je za suočavanje i rješavanje problema potrebno i vrijeme i strpljenje, jer "se ne može voziti 200 na sat bez benzina". Početkom ove godine generalni direktor iznio je podatak da dugovanja iznose 37 milijuna i da je proračun "težak" 10 milijuna eura.  "Dugovi su većinom naslijeđeni. Rashodi za tekuće poslovanje na godišnjoj razini su oko deset miliona eura, dovoljno da cijeli sustav normalno funkcionira. Očekivano je da Crvena zvezda osvaja titule u prvenstvu Srbije, no  pitanje je što može u europskim natjecanjima", kazao je tada Zvezdan Terzić za Žurnal.

Službeni podaci APR-a

Zvezdin dug 58, Partizanov 12,4 milijuna €
Crvena zvezda i njen najveći sportski rival, također beogradski Partizan, prema podacima državne Agencije za privredne registre, na početku 2016. imali su evidentirani dug od 71 milijun eura. Premda iz Zvezde kažu da su u godinu ušli s 37, službeni podaci govore da su iznosili 58 milijuna eura duga, dok je na "crno-bele" otpalo 12,4 milijuna eura. Zvezda je od dolaska Terzića u dvije godine od prodaja igrača uprihodila oko 15 milijuna eura. Klub s Marakane je, dodaju Novosti, pod nadzorom UEFA-e koja svaka tri mjeseca kontrolira puštanje mjenica za stare dugove.

Komentirajte prvi

New Report

Close