Novi znak da se drugo najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja: Stambene nekretnine na rekordnim razinama u zadnje dvije godine

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2023. u 13:24
Skuplji kvadrati u Kini odraz su oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva/Shutterstock

Kineski sektor nekretnina zadnje dvije godine bori se s problemima likvidnosti.

Cijene novih stambenih nekretnina u Kini porasle su najbržim tempom u posljednjih 21 mjesec, još jedan znak da se drugo najveće svjetsko gospodarstvo oporavlja od tri godine restrikcija zbog Covida 19, a Peking ublažava pristup visokozaduženom nekretninskom sektoru.

U odnosu na prethodni mjesec, cijene novih kuća u ožujku porasle su 0,5 posto, službene su brojke. U veljači su cijene novih kuća porasle 0,3 posto. Prema pisanju Financial Timesa, pozitivni podaci o kretanju cijena signal su određenog olakšanja za posrnuli kineski sektor nekretnina koji se zadnje dvije godine bori s problemima likvidnosti.

Objava nekretninskih cijena uslijedila je nakon neočekivano dobrih podataka o izvozu. Kinesku trgovinu pogurale su isporuke električnih vozila i njihovih komponenti, kao i povećanje vanjsko-trgovinske razmjene sa susjednom Rusijom.

Ciljani BDP
Ohrabrujući podaci objavljeni su uoči podataka o bruto domaćem proizvodu u prvom tromjesečju koji bi trebali biti objavljeni danas. Anketa koju je Reuters proveo među ekonomistima, predviđa rast od četiri posto u prvom tromjesečju ove godine. Kineski dužnosnici najavili su da je plan za ovu godinu ostvariti 5 posto povećanje stope BDP-a.

U međuvremenu, Narodna banka Kine zadržala je svoju jednogodišnju stopu za srednjoročne kredite na 2,75 posto. Ta stopa definira donju granicu za referentnu kamatu u zemlji. Zadržavanje stope stručnjaci tumače očekivanjem središnje banke da će BDP biti u skladu s ciljanim.

Kina je prošle godine zabilježila tek tri posto rasta BDP-a, bitno niže od ciljanih 5,5 posto. No, i ciljana razina najniža je u nekoliko zadnjih desetljeća što izaziva zabrinutost analitičara da kinesko gospodarstvo strukturno usporava.

“Ako se izvješće o BDP-u za prvo tromjesečje približi tržišnim očekivanjima, tada je brzina gospodarskog oporavka na pravom putu”, rekla je glavna ekonomistica za Kinu u ING-u Iris Pang. Dodaje da s prognoziranim rastom rasta u drugom kvartalu “očekuju da će PBoC (Narodna banka Kine, op.a.) zadržati kamatne stope nepromijenjenima”.

Analitičari Nomure primijetili su početkom tjedna da je rast potrošnje električne energije u ožujku “izrazito” porastao na 5,9 posto na godišnjoj razini, s 2,3 posto u prva dva mjeseca ove godine.

Neujednačen oporavak
To je bio dokaz da je kinesko gospodarstvo ušlo u “slatku točku” nakon što je Peking krajem prosinca iznenada ukinuo politiku nultog Covida predsjednika Xi Jinpinga i odustao od pooštravanja pravila u sektoru nekretnina.

Ekonomisti, također, upozoravaju na neujednačen oporavak usprkos prvim znakovima poboljšanja u izvozu i sektoru nekretnina. Jedna od većih zabrinutosti za tempo oporavka je segment potrošačkih usluga, zamašnjak gospodarskog rasta i generator radnih mjesta u zemlji s 1,4 milijarde stanovnika. Kina je prošlog tjedna objavila nižu inflaciju potrošačkih cijena, od 0,7 posto na godišnjoj razini u ožujku, čak manje od predviđenih jedan posto.

Analitičari Citi banke ističu da podaci o inflaciji signaliziraju da će “ovogodišnji oporavak potrošnje biti oporavak dvije polovice”.

“Oporavak usluga je stabilan, ali to nije snažan oporavak. U međuvremenu, potrošnja dobara mogla bi imati problema s povratom potpora i poticaja, posebno onih za automobile”, rekli su stručnjaci američke banke. Dodaju da bi također moglo potrajati neko vrijeme dok stabilizacija cijene nekretnine ne bude imala pozitivan efekt na ostale vidove potrošnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close