Srpski med postao izvozni adut, problem su lažnjaci

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2016. u 22:00
Došlo je vrijeme da se inspekcije ozbiljnije pozabave pčelarima/FOTOLIA

Proizvodnja meda u Srbiji lani je dosegla 12.263 tone, što je 179 posto više nego 2014. godine, proizvodnjom se bavi 9500 pčelara.

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja se u zadnjih 10-ak godina intenzivno razvija, a srpski med je sve traženiji u inozemstvu, ističu stručnjaci, a prenosi izvještajna agencija Tanjug. U 2015. godini izvezeno je 2045 tona meda u vrijednosti od 9,64 milijuna dolara, što je 11 posto više nego godinu ranije.

Proizvodnja meda lani je  dosegla 12.263 tone, što je 179 posto više nego 2014. godine. Unatoč tome što se sve više građana Srbije odlučuje baviti  pčelarstvom, kao osnovnim zanimanjem, ili da im to bude dodatni posao, situacija na tržištu nije idealna. Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) nedavno su upozorili na slučajeve lažnog i velikog postotak neispravnog meda na tržištu i zatražili od nadležnih da reagiraju. "Teško je dati pravu procjenu, ali činjenica je da je veliki postotak meda na tržištu neadekvatne kvalitete, u trgovinama i na tržnicama, te da tu treba staviti težište aktivnosti", kaže predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ističući da je analiza jedini pravi način utvrđivanja ispravnosti meda.

Samo analiza može potvrditi je li neki med ispravan, jer imali smo mnogo primjera da i u trgovinama zdrave hrane naiđemo na neispravan med, kaže Tanjugov sugovornik. IZ SPOS-a naglašavaju kako je došlo vrijeme da se inspekcije ozbiljnije pozabave ovim problemom.  "Godinama inzistiramo kod nadležnih da riješe ovaj problem, bilo je određenih kontrola tržišta od strane veterinarske inspekcije. Odlučni smo da se borimo protiv ove negativne pojave koja ugrožava pčelarstvo Srbije, ali i devizni priljev od izvoza meda, jer strani kupci u Srbiji, kupe med u trgovinama i začude se, pa kažu kako da rade s nama kad u našoj zemlji nismo riješili problem lažnjaka", objašnjava Živadinović.

Kako ističe, glavni problem na tržištu trenutno nisu samo lažnjaci, već i med označen imenom Pekarski med, shodno novom Pravilniku o kvaliteti meda koji je stupio na snagu 1. siječnja 2016. godine. "To je entitet koji predstavlja med smanjene kvalitete i potpuno se izgubi biološka vrijednost meda za naše zdravlje", kazao je Živadinović. Zbog toga su nedavno, kako kažu predstavnici te asocijacije, bili na sastanku kod premijera, ali i predstavnika Veterinarske inspekcije. "Sada imamo nadu da će sve biti riješeno u dogledno vrijeme. Pratit ćemo situaciju i nadzirati rad nadležnih, jer je došlo vrlo opasno vrijeme i za potrošače i za pčelare pa se sve konačno mora urediti", rekao je Živadinović. Inače, SPOS ima 222 općinske pčelarske organizacije, dvije regionalne i jednu pokrajinsku. Imaju više od 9500 pčelara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close