Srbija prodala samo 300 tona govedine Turskoj

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2018. u 22:00
Očekuje se da će sadašnja kvota, na koju se ne plaća carina, biti dosegnuta sredinom sljedeće godine, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Bescarinska kvota je 5000 tona, ali nema pogona za preradu mesa kakve zahtijevaju turski uvoznici.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije, očekuje da će srpski stočari sredinom sljedeće godine u potpunosti iskoristiti kvotu za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku, kako bi dvije zemlje mogle razgovarati o povećanju kvote.

Nedimović, koji je član izaslanstva kojeg predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Turskoj, kaže da je kvota od 5000 tona za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku značajna za srpsko stočarstvo, prenosi Politika. Prema njegovim riječima, proteklih godinu dana razgovarano je s Ministarstvom poljoprivrede Turske kako bi se promijenio sporazum o slobodnoj trgovini za govedinu i izvoz suncokretovog ulja.

Rekao je da je posao s Turskom krenuo i da je Srbija do sada izvezla oko 300 tona goveđeg mesa.

“Može netko postaviti pitanje zašto samo toliko. Objekti u kojima se prerađuje meso moraju biti specijalizirani i moraju imati posebne uvjete, jer ne smije doći do miješanja s drugom vrstom mesa”, objasnio je ministar. Nedimović je dodao da u Srbiji postoje samo četiri objekta s takvom licencijom, od kojih su dva u raškom okrugu, jedan u središnjoj Srbiji, a jedan u Valjevu. “Sve to zajedno je tri puta manje od onoga što će se proizvoditi u tvornici Srem Šid”, kazao je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close