Srbija odustala od uvođenja vinjeta

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2016. u 21:59
Od vinjeta korist imaju vozači koji često koriste autocestu, Foto: PD

Tvrdi se da bi vinjete smanjile prihode u odnosu na naplatu po prijeđenom kilometru.

Vinjete, nekoliko puta najavljivane kao mogući model naplate cestarine u Srbiji, pričekat će druga vremena, pišu Večernje novosti. U Ministarstvu prometa kažu da se taj sustav naplate pokazao nepravednim prema vozačima koji povremeno koriste dijelove autoceste i onima koji su u prolazu.

Vinjete se u većini zemalja koje su ih uvele kupuju za vožnju u razdoblju od sedam dana, što onima koji samo prolaze autocestom prema odredištu ne odgovara. Uvođenje vinjeta se ne isplati ni državi, jer bi ubirala manje prihoda, ali bi od njih imali korist vozači koji često koriste autocestu.

Za putovanje kroz Srbiju, od Subotice do Preševa, vozači u jednom smjeru moraju platiti 1480 dinara, (oko 12 eura), dok u Sloveniji vinjeta za vožnju autocestom za tjedan dana stoji 15 eura. U Slovačkoj je cijena 10 eura, a u Austriji 8,7 eura za neograničen broj prolazaka u razdoblju od sedam dana. Srbija se opredijelila za naplatu po prijeđenom kilometru, a Putevi Srbije najavljuju ove godine otvaranje 11 novih naplatnih rampi.

“Tamo gdje su uvedene vinjete nisu opravdale očekivanja. Pokazao se gubitak prihoda u odnosu na zatvoreni sustav naplate cestarine”, tvrde iz Ministarstva prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close