Sportaši, estradne zvijezde i poduzetnici ulažu u Kopaonik i Zlatibor

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2016. u 22:01
Srpski skijaški centri privlače slavne i bogate

Zvonko Veselinović, poduzetnik s Kosova, kupio je od obitelji Đoković zemljište na Kopaoniku i izgradio hotel.

Brojni srpski sportaši, estradne zvijezde, ali i poduzetnici otkrili su turistička planinska središta Zlatibor i Kopaonik kao pogodno mjesto za ulaganje. Jedni su investirali zbog zarade, drugi zbog odmora i uživanja u planinskom okružju. Košarkaš Nikola Peković, koji na Zlatiboru gradi svoje poslovno carstvo, jedan je od mnogih sportaša koji su novac uložili u najposjećeniju srpsku planinu, piše Blic.

Nekad jedan od najpoznatijih košarkaša s područja bivše Jugoslavije Dragan Kičanović, vlasnik je hotela Olimp na ulazu u turistički centar Zlatibor.  Tu je i bivši tenisač Slobodan Živojinović koji je zajedno sa suprugom, pjevačicom Lepom Brenom, dobro poznatom u svim zemljama regije, već dugo godina u trgovačkom centru Zlatibora drži klub Irish pub. Bivši košarkaš Partizana i nekoliko grčkih klubova Miroslav Pecarski vlasnik je odmarališta Sunčani breg.

Uz slavne osobe sa srpske sportsko-estradne scene, vlasnici hotela na Zlatiboru su i kompanije Dunav, slovenska Rašica, Valjaonica aluminija Impol Seval, većinski vlasnik Puteva Užica Vasilije Mićić i kompanija Mona, odnosno Nada i Đorđe Momirović koji su vlasnici luksuznog hotela Zlatibor Mona u samom središtu Zlatibora. Njihov hotel je visoke kategorije, s četiri zvjezdice, a u taj turistički objekt uloženo je više od šest milijuna eura.

 

110tisuća

skijaša boravilo je prošle godine na Kopaoniku

Došli Rusi i Nizozemci
Većinski vlasnik hotela Zelenkada bila je supruga Milomira Joksimovića, poznatog kao Miša Omega, koji je vlasnik Omega Comerca, te ima vlasnički udio u stotinjak poduzeća, a zovu ga i "srpskim kraljem šljunka". Međutim, taj hotel se nakon neuspjele privatizacije vodi kao vlasništvo Pošte. U zlatiborskom naselju Kamalj pri kraju je gradnja hotela iza koga stoje Miroljub Aleksić i kompanija Pionir iz Subotice. Aleksić, koji je vlasnik Alco Groupa, vlasnik je i hotela Tornik, vrijednog oko 50 milijuna eura. Naravno, i strani ulagači zapazili su prednosti srpskih planina. Konzorcij iz Nizozemske Green Stone Real Estate otkupio je u selu Semegnjevo 45 hektara zemljišta, na kojem želi izgraditi stambeno naselje, dok je 20 hektara u Ribnici pod Tornikom otkupila ruska kompanija Miledi Investmen Group, također za zatvoreno apartmansko naselje.

Osim Zlatibora, u rukama poduzetnika i sportaša je i poznato skijalište Kopaonik. Tamo je jedan od najbogatijih Srba, vlasnik MK Groupa Miodrag Kostić, kupio hotel Grand i aprtmanski kompleks, ukupno na prostoru od oko 38.000 četvornih metara, u čije renoviranje je trebalo uložiti 4 milijuna eura. Sada je to MK Mountain Resort koji ima 170 soba i apartmana, a tu su i Family Hotel Angella sa 130 soba i aparmani Konaci u kojima je 132 apartmana, a svi objekti imaju četiri zvjezdice.

Zvonko Veselinović, poduzetnik s Kosova, kupio je od Srđana Đokovića, oca jednog od najboljih svjetskih tenisača Novaka Đokovića, zemljište na Kopaoniku i izgradio hotel koji će uskoro primiti prve goste. Predrag Ranković Peconi, vlasnik kruševačkog Rubina, tvornice ulja Vital i Luke Pančevo, vlasik je vile Ivana-Rubin, sa sobama za iznajmljivanje, a istim poslom, u vili Milica na Kopaoniku, bavi se i Mirko Todorović, vlasnik kompanije Todor. Na Kopaoniku nogometaši Savo Milošević i Dragan Ćirić drže hotel Srebrna lisica, a Milošević je najavio otvaranje još jednog hotela.  Jednako, bivši odbojkaš Goran Kvisko Vujević je zarađeni novac uložio u izgradnju hotela Ozon.

Rekordi na Kopaoniku
Ovogodišnja skijaška sezona na Kopaoniku otvorena je 6. prosinca tradicionalnom manifestacijom Ski-opening, i prema procjenama organizatora mogla bi nadmašiti prošlogodišnji rekord od 110.000 skijaša. Direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić rekao je da je zahvaljujući umjetnom snijegu skijanje ove godine počelo još 27. studenoga. Prošle godine prihodi Skijališta Srbije bili su 30 posto veći i to je bila najuspješnija sezona dosad.

 I na Zlatiboru su prije nekoliko tjedana spremno očekivali početak glavne zimske turističke sezone, za koju su najavili da će ove godine trajati duže zbog promijenjenog termina zimskih školskih praznika, što je bio zahtjev turističkih agencija i organizacija. Bili su prodani gotovo svi novogodišnji aranžmani, a cijena im se kretala od oko 13.000 (oko 816 kuna) do gotovo 80.000 dinara (oko 5020 kuna). Nakon Beograda, Zlatibor je lider srpskog turizma, gdje se uvijek odmara najmanje dvije do tri tisuće turista. Zlatibor raspolaže s ukupno 25.000 ležaja, od čega je oko 5000 u hotelima i odmaralištima, kao i oko 6500 u privatnim objektima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close