Spori slovenski sud natjerao Poljake da odustanu od Palome

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2016. u 22:00
Rok koji je Abris postavio za dovršenje preuzimanja Palome istekao je 27. svibnja/FOTOLIA

List Finance tvrdi da su u rušenje posla s Abrisom sudjelovali slovenski političari i lobisti s lijeve i desne strane političkog spektra.

Poljski fond Abris, kojeg je država, odnosno Slovenski državni holding (SDH) izabrala za novog vlasnika Palome, odustao je od preuzimanja. Kao razlog su naveli dugotrajni pravni postupak u vezi tužbe malih dioničara.

"U normalnoj državi sud bi odlučio u roku od mjesec dana, ali kod nas to traje već pola godine", prenose Finance izjavu upućenih u proces, pitajući što sve to znači za 700 zaposlenih u Palomi, kao i kakvu sliku stvara o Sloveniji, koja želi biti zemlja prijateljska za ulagače. Paloma je jedna od 15 tvrtki čiju je privatizaciju predložila vlade Alenka Bratušek, a parlament odobrio, ali postupak je odgađan do lipnja 2016. i proizvođač higijenskog papira je nastavio propadati. Potpm je SDH u siječnju 2016. za dokapitalizaciju Palome izabrao poljski fond Abris, koji je ponudio manje od Slovak Hygienic Papera (SHP), no u SDH-u su smatrali da Abris ima bolja jamstva da će provesti plaćanje.

Nezadovoljnih mali dioničari okupljeni oko Tee Nevene Gorjup podnijeli su tužbu za poništenje ugovora, ali prvostupanjski sud je utvrdio je da je sve bilo u redu. U međuvremenu, 27. svibnja istekao je rok, koji je Abris postavio za dovršenje posla oko dokapitalizacije Palome. Određivanje takvog roka je uobičajeno, jer se kupac osigurava da se kupoprodaja neće potezati unedogled, objašnjavaju Finance, dodajući da su nedavno ukazali na "zanimljiv fenomen", da su u rušenje posla s Abrisom sudjelovali slovenski političari i lobisti s lijeve i desne strane političkog spektra. Paloma, koja zapošljava 700 ljudi, posljednjih godina stabilizirala je poslovanje i pridobila nove kupce.

Prošle godine prihodi su iznosili 85,1 milijun eura, što je nešto manje nego u 2014., dok je dobit bila 700.000 eura (2014. 2,6 milijuna eura). Unatoč nešto lošijem rezultatu Palomin dug umanjen je za milijun eura, na 12,2 milijuna eura, a za milijun eura smanjene su i kratkoročne obveze prema dobavljačima. "Znamo da Paloma treba dokapitalizaciju, uvijek smo je podržavali. Zašto se sud vukao tako dugo, ne znam", kaže predsjednica sindikata Paloma Pergam Nives Hrovat.  Kompanija je 2015. od EBRD-a dobila kredit od 4,5 milijuna eura za restrukturiranje prije privatizacije. Prema procjenama Financa, zbog propasti prodaje Paloma neće biti suočena s poslovnim problemom. Druga stvar je, tvrdi list, što će načina na koji se srušena dokapitalizacija izazvati urušavanje ugleda Slovenije u investicijskim krugovima. 

Gorenje Surovina bez kupca

Tesla Recycling raskinuo ugovor s Gorenjem
Propala je prodaja 69-postotnog udjela u tvrtki Gorenje Surovina poljskoj kompaniji Tesla Recycling, koja je potpisana u srpnju 2015. godine. Matična kompanija Elemental Holding, koji je vlasnik Tesla Recyclinga, na Varšavskoj burzi je u utorak objavila da će raskinuti ugovor s Gorenjem. U slovenskoj kompaniji kažu da su samo dan ranije pozvali Tesla Recycling da ispuni ispuniti preduvjete ugovora, u protivnom će ga Gorenje raskinuti. Poljaci su cijenu od 29,2 milijuna eura za tvrtku Gorenje Surovina trebali platiti u tri rate.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close