Sponzoriranje ruskog kluba ruši Bobinca s čela Gorenja?

Autor: Poslovni dnevnik , 26. prosinac 2017. u 08:30
Franjo Bobinac, predsjednik Uprave Gorenja u središtu afere

Kompanija iz Velenja poriče nepravilnosti, ali priznaje da je ruski klub financijski podržavala, što nije prikazala Odboru za reviziju NO-a.

Bitka za dominaciju u Gorenju intenzivira se, piše Delo. Mediji su dobili dokumente koji sadašnju upravu slovenskog proizvođača kućanskih uređaja, predvođenu Franjom Bobincem, optužuju za sponzorstvo ruskog nogometnog kluba Torpedo na kontroverzan način.

Kompanija iz Velenja poriče nepravilnosti, ali priznaje da je ruski klub financijski podržavala, no to sponzorstvo nije prikazala Odboru za reviziju Nadzornog odbora, iako je zatražio podatke o svim sponzorstvima od 2014. nadalje.

 

1,5 milijuna

eura sponzorstva priznaje Gorenje, iako dokumenti tvrde drukčije

Uplate preko Čeha i Slovaka
Iz dokumenata se može zaključiti da je Gorenje 25. rujna 2014. sa slovačkom tvrtkom Emmani, koja je bila ovlašteni zastupnik Torpeda, potpisala ugovor o sponzorstvu za 1,541 milijuna eura. Samo dan kasnije, isti ugovor sklopljen je za jednaki iznos s češkom tvrtkom Algoritm Company, također zastupnicom Torpeda. U rujnu 2014. Gorenje je s te dvije tvrtke ušlo u tripartitni sporazumu, koji pokazuje da je Emmani ima potraživanja od Algoritma te da je češka tvrtka 1,5 milijuna potraživanja platila slovačkoj tvrtki.

Po istom sporazumu, ugovor između Emmanija i Gorenja bio bi ništavan. Unatoč tome, Gorenje je 15. listopada 2014. Emmaniju isplatio navedenu svotu, a među dokumentima su i dokazi da je Algoritm Gorenju u prosincu 2104. i siječnju 2015. ispostavio račune na ukupno tri milijuna eura, koji su plaćeni. Stoga je to bilo netransparentno financiranje ruskog kluba s izuzetno visokim iznosom novca, budući da je Gorenje za druga sponzorstva 2014. godine dalo znatno manje.

 

7,3 posto

veći su prihodi od prodaje Gorenja u prvih 6 mjeseci 2017.

Traže strateškog partnera
Gorenje opovrgava nepravilnosti, ali potvrđuju da je Torpedo sponzoriralo s 1,5 milijuna eura. Tvrde da je Gorenje počelo ulagati u pokroviteljstvo ruskih nogometnih klubova s ciljem povećanja prepoznatljivosti branda Gorenje u Rusiji i drugim zemaljama bivšeg Sovjetskog Saveza, jer im je to vrlo važno tržište. Grupa Gorenje je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 623,9 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 7,3% više nego u istom lanjskom razdoblju, ali je, kako je rečeno iz kompanije, zbog neuspjeha u postizanju nekih ključnih ciljeva prisiljena tražiti strateškog partnera, nakon što je od preuzimanja Gorenja odustao Panasonic. Hoće li dolazak novog partnera biti kraj i Franje Bobinca, doznat će se uskoro. 

Komentirajte prvi

New Report

Close