Novi uspjeh starog superjunaka: U premijernom prikazivanju srušio rekord zarade

Autor: Tomislav Pili , 21. prosinac 2021. u 06:15
FOTO: REUTERS/Mario Anzuoni

Nastavak Marvelove franšize u SAD-u zaradio 253, a u svijetu još 334 milijuna dolara.

Hollywood je dobio odgovor na pitanje hoće li se gledatelji vratiti u kina tijekom pandemije kako bi pogledali velike fillmske hitove.

Naime, posljednja u nizu Marvelovih franšiza o Spider-Manu pod nazivom “Spider-Man: Put bez povratka” ostvario je prošloga vikenda u SAD-u za pandemijske standarde rekordni prihod na početku prikazivanja od 253 milijuna dolara.

Prema procjenama Hollywooda, osim što je to najviši prihod od premijernog prikazivanja od izbijanja pandemije koronavirusom, radi se o i trećem po veličini iznosu u povijesti filmske industrije.

Golemi uspjeh Sonyja
Ove brojke odmah su istaknule kandidaturu tog nastavka Spider-Mana za najprofitabilniji film godine u SAD-u što je označilo golem uspjeh za studio Sony Pictures. Kompanija procjenjuje da je film u 60 država gdje se prošlog vikenda premijerno prikazivao zaradio dodatnih 334,2 milijuna dolara.

Time je ukupna dosadašnja zarada dosegla zapanjujućih 587,2 milijuna dolara. Uspjeh je tim veći jer se događa uslijed vala zaraze novim, omikron sojem koronavirusa što pokazuje da su gledatelji i dalje zainteresirani za posjete kinima unatoč usponu streaming servisa, poput Netflixa.

S druge strane, za razliku od mnoštva filmova koji su ove godine imali premijeru, Spider-Man se prikazuje isključivo u kinima i nije (još) dostupan na internetskim servisima. Konkurenti poput Disneyja i Warner Brothersa poslužili su se s druge strane drugačijom taktikom – svoje su hitove, poput “Dine” i “Crne udovice”, učinili dostupnima na streaming servisima vrlo brzo nakon premijernog prikazivanja u kinima.

Spider-Man je dobio dobre kritike, pa su brojke iz premijernog prikazivanja ohrabrile filmske studije i kino-prikazivače kojima su mnogi prognozirali sumornu budućnost zbog izmijenjenih navika gledatelja u pandemiji.

”Povijesni rezultati od vikend prikazivanja ‘Spider-Man: Put bez povratka’ iz cijelog svijeta i unatoč mnogim izazovima, potvrdio je nesporni kulturološki utjecaj koje kino prikazivanje filmova ima”, izjavio je Tom Rothman, izvršni direktor filmske divizije Sony Picturesa, a prenosi Financial Times.

Smijenio Disneyjev hit
Spider-Man je tako s trona najprofitabilnijeg filma ove godine smijenio Disneyjev “Shang-Chi i legenda o deset prstenova” koji je tijekom 2021. zaradio 225 milijuna dolara.

Inače, bolje rezultate u premijernom prikazivanju imali su do sada samo Disneyjevi filmski hitovi “Avengers: End Game” koji je 2019. zaradio 357 milijuna dolara te “Avengers: Infinity War” koji je 2018. uprihodio 258 milijuna dolara.

Inače, odlični premijerni rezultati Spider-Mana nisu osobito ublažili relativno lošu godinu za Hollywood, unatoč skoku prihoda od prodaje kino-ulaznica za 82 posto, na 4 milijarde dolara.

Naime, mnoštvo filmova koji su ove godine došli u američka kina ostvarilo je razočaravajuće rezultate na blagajnama, uključujući i Spielbergov remake čuvenog klasika “Priča sa zapadne strane”.

Prije pandemije američke kino-dvorane u prosjeku su godišnje zarađivale 11 milijardi dolara. Idući test koliko je publika spremna vratiti se predpandemijskim navikama bit će film “Matrix”.

Komentirajte prvi

New Report

Close