Španjolski turizam strahuje od još jedne ‘COVID sezone’

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2021. u 22:00
Više od 500 hotela u Španjolskoj zatvoreno je već godinu dana/SHUTTERSTOCK

Ključno je pitanje kakva će biti dinamika oporavka koju određuje stopa novih slučajeva zaraze, procijepljenost i politika.

Repriza još jedne “COVID sezone” devastirat će španjolsku turističku industriju, upozoravaju predstavnici dva vodeća tamošnja hotelijera.

“Ako izgubimo ovo ljeto, imat ćemo praktički nultu aktivnost od listopada 2019. kada je propao turoperator James Cook do lipnja 2022. godine”, ističe za Financial Times Gabriel Escarrer, izvršni direktor kompanije Meliá Hotels International, 1,4 milijarde eura vrijedne grupacije sa 326 hotela.

Gorivo Španjolske

Escarrer upozorava kako polovicu prihoda španjolski turizam uobičajeno ostvaruje između lipnja i rujna. Prema podacima najveće udruge poslodavaca, 500 španjolskih hotela zatvoreno je već godinu dana. Ostatak mora iznaći način kako prebroditi gubitke u poslovanju već drugu godinu zaredom.

Podsjetimo, Španjolska je druga najpopularnija turistička destinacija na svijetu, a prije pandemije turizam je sudjelovao sa 12 posto u BDP-u te bio zaslužan za 13 posto svih radnih mjesta. Kako slikovito pojašnjava Ramón Aragonés, izvršni direktor hotelijera NH Hotel Group: turizam je gorivo Španjolske.

S obzirom na posljednje epidemiološke restrikcije u Europskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, Escarrer i Aragonés smatraju kako će turisti vjerojatno više birati domaće aranžmane. No, kompanije koje vode ipak imaju drugačije strategije za ovogodišnju sezonu.

Meliá vjeruje da će strani turisti ovog ljeta ipak biti željni sunca i mora. U NH-u pak smatraju da će glavna tema biti odmor u destinacijama koje su blizu doma. “Znamo da će 2021. biti teška godina i da su pred nama komplicirani mjeseci, ali postoji perspektiva oporavka u srednjem roku”, kaže Aragonés iz NH-a kojem se burzovna vrijednost smanjila za trećinu u odnosu na predpandemijske razine, na 1,4 milijarde eura.

“Brojke za 2021. bit će bolje nego u 2020., a 2022. će vjerojatno biti slična 2019. godini. Puni oporavak očekujem u 2023. godini”, tvrdi Aragonés.

Ključno je pitanje kakva će biti dinamika oporavka, koju određuje stopa novih slučajeva zaraze, procijepljenost stanovništva te političke odluke. A dok se sve to “ne poklopi”, turistička industrija nastavlja topiti svoj kapital. Tijekom trećeg lanjskog tromjesečja Meliá je gubila 34 milijuna eura mjesečno, a NH oko 25 milijuna eura.

Trenutna situacija još je teža s obzirom da je kod obje grupacije polovica hotela zatvorena. “Nisam mislio da će nas treći val epidemije tako snažno pogoditi”, kaže Gabriel Escarrer dodavši da će prvo tromjesečje biti vjerojatno vrlo loše, najgore od drugog tromjesečja prošle godine kada se dogodilo prvo “tvrdo zaključavanje”. Prvih devet mjeseci prošle godine bili su teški za kompaniju kojoj je na čelu.

Naime, prihodi Melije pali su 69 posto na 430 milijuna eura, a grupacija je potonula u gubitak od 485 milijuna eura. Neto dug povećan je za 533 milijuna eura i dosegao je 1,1 milijardu eura.

Povratak stranaca do srpnja

U istom razdoblju prihodi NH-a smanjili su se za 64 posto na 458 milijuna eura, a gubitak je dosegao 295 milijuna eura.

Dug je povećan za 377 milijuna eura i sada iznosi 556 milijuna eura, iako Aragonés tvrdi da se stanje gotovine poboljšalo te da kompanija ima manevarskog prostora zahvaljujući mjerama štednje pokrenutima prije koronakrize. Meliá u ovu sezonu ulazi sa 440 milijuna eura gotovine, a NH sa 485 milijuna eura.

Escarrer i Aragonés nadaju se da će se strani turisti vratiti do srpnja i očekuju solidnu potražnju za smještajem u ljetovalištima. Posebno iz Velike Britanije, tradicionalno najvećeg emitivnog tržišta za španjolski turizam.

Povratak stranih turista osobito je važan s obzirom da je kapacitet domaćih gostiju u supstituciji stranih turista relativno malen, kako je nedavno izjavio guverner središnje banke Pablo Hernández de Cos.

Naime, razlika u iznosu potrošnje stranih turista u Španjolskoj i španjolskih u inozemstvu veća je od 3 posto BDP-a, dodao je guverner.

Do sada je cijepljeno tek 3 posto Španjolaca, a ako prije ljeta ne bude cijepljeno 50 do 60 posto stanovništva, Španjolska se neće smatrati sigurnom destinacijom, a to će biti problem upozorava Ramon Aragonés.

Komentirajte prvi

New Report

Close