Španjolske tvrtke strahuju od reformi lijeve vlade

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2020. u 21:59
Premijer Pedro Sanchez formirao je vladu početkom godine/REUTERS

Poslovnu zajednicu najviše brinu promjene u radnom zakonodavstvu – povratak granskih kolektivnih ugovora i ograničavanje honorarnog zapošljavanja.

Što će se dogoditi u najbrže rastućoj ekonomiji eurozone dok ju vodi lijeva vlada španjolski će poduzetnici saznati u idućih nekoliko mjeseci kada će biti jasnije hoće li se ispuniti predizborna obećanja koja ne idu na ruku kompanijama.

Kako piše Financial Times, koalicija koja je formirala vladu početkom godine prva je nakon građanskog rata prije 80 godina koja uključuje i ministre iz komunističke stranke. Vladu vodi čelnik Socijalističke stranke Pedro Sánchez, a vođenje zemlje preuzeo je u trenutku kada španjolsko gospodarstvo primjetno usporava, nakon nekoliko godina snažnog oporavka od duboke recesije.

Gospodarski rast prošle je godine iznosio 2 posto što je – iako dobrano iznad prosjeka eurozone – najniža stopa rasta u posljednjih pet godina. Poslovna zajednica upozorava kako su nastupila osjetljiva vremena da bi se eksperimentiralo s novim porezima i regulativom. Nekoliko je vladinih prijedloga koji nisu najbolje odjeknuli među poduzetnicima. To je prijedlog da se lokalnim vlastima dopusti ograničavanje visine najma nekretnina kao i udovoljavanje zahtjevu poljoprivrednika o zabrani prodaje hrane ispod cijene u bilo kojem dijelu dobavnog lanca.

No, poduzetnike ponajviše brinu najave promjena u radnom zakonodavstvu. Dok je prijašnja vlada desnog centra prije 8 godina donekle reformirala zakon o radu odredbom ukidanja granskih kolektivnih ugovora i uređivanjem odnosa radnika i poslodavca na razini pojedinačnih kompanija, Sánchezova vlada namjerava vratiti granske ugovore.

Tvrdi da su radnici platili previsoku cijenu ekonomskog oporavka, iako dio ekonomista – među njima i guverner središnje banke Pablo Hernández de Cos – smatra da je reforma iz 2012. povećala konkurentnost španjolskog gospodarstva i omogućila oporavak na krilima većeg izvoza.

Podsjetimo, Španjolska je između 2014. i 2018. ostvarila pravo malo ekonomsko čudo otvaranjem više od dva milijuna radnih mjesta što je četvrtina svih novih poslova u eurozoni u tom razdoblju. Dio tog novog zapošljavanja ostvaren je zahvaljujući honorarnim poslovima što lijeva koalicijska vlada također želi ograničiti.

“Ako odredbe o honorarnom zapošljavanju učine rigidnima, to će biti prava drama”, ističe za FT Antonio Garamendi, predsjednik Španjolske konfederacije poslovnih organizacija. Garamendi smatra da će iduća tri mjeseca biti ključna jer će pokazati kakve promjene vlada namjerava uvesti i kako će one utjecati na španjolski ekonomski model.

“Konkurentnost naših tvrtki je na kocki, kao i njihova budućnost”, kaže Garamendi. Poslovnu zajednicu u tom kontekstu očito nisu umirile prošlotjedne tvrdnje Nadije Calvi?o, zamjenice predsjednika vlade zadužene za gospodarstvo, kako poduzetnici i investitori nemaju razloga za brigu. Naime, svaki korak reforme zakona o radu predstavit će se poslovnoj zajednici, ističe Calvi?o, a pristup će biti stupnjevit i zasnovan na konsenzusu.

Komentirajte prvi

New Report

Close