Španjolska se izvukla od kazne Bruxellesa zbog manjka u riznici

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. svibanj 2016. u 22:00
Španjolski premijer Mariano Rajoy/REUTERS

Iako je Europska komisija progledala Madridu kroz prste, premijer Mariano Rajoy u predizbornoj kampanji najavljuje nova rezanja poreza.

Europska je komisija (EK) na sastanku održanom u srijedu odlučila, suprotno ranijim najavama, da Španjolskoj za jednu godinu produlji rok unutar kojeg svoj proračunski deficit treba uskladiti sa regulativama Europske unije. Istovremeno, EK će donijeti niz konkretnih mjera koje Španjolska i Portugal moraju usvojiti u sljedeća tri mjeseca. Najavljen je i novi set nominalnih i strukturnih ciljeva deficita za ovu i sljedeću godinu, prenosi portal Euractiv.

Propust već četvrtu godinu
Time se Španjolska "izvukla" od sankcija Bruxellesa. Naime, Španjolska je četvrtu godinu za redom propustila udovoljiti odredbama Sporazuma o stabilizaciji i rastu, potpisanom 1998. godine, koji zemlje članice EU obvezuje na održavanje proračunskog deficita na razini nižoj od tri posto BDP-a i prema kojem vanjski dug ne bi smio biti veći od 60 posto BDP-a. Španjolski je proračunski deficit samo u 2015. godini iznosio 5,1 posto dok je cilj bio 4,2 posto. Iako je EK najavljivala bitno oštrije sankcije jer su Madrid sustavno upozoravali na gorući problem, španjolski premijer iz redova Narodne stranke, Mariano Rajoy i njegova vlada ipak neće iskusiti koliko EU može biti restriktivna po pitanju prekoračenja dogovorenog proračunskog deficita.

 

10,4posto

BDP-a iznosio je španjolski deficit proračuna 2012. godine

Sličan problem s deficitom imaju i druge zemlje, poput Francuske, Italije i Portugala, ali ni njih EK za sada nije sankcionirala. EK se u ovom slučaju pokazala poprilično blagom usprkos tome što od 2011. godine, kao odgovor na krizu unutar EU, ima jače ovlasti za sankcioniranje članica, uključujući i situacije nepoštivanja obaveza proračunskog deficita. Premijer Rajoy, na vlasti od 2011. godine, prošlog je mjeseca potvrdio da Španjolska neće biti u mogućnosti ni ove godine se pridržati propisa EU i EK, ali je najavio da bi to mogli učiniti dogodine.

U svibnju je pisao i predsjedniku EK-a,  Jean-Claude Junckeru, tražeći odgodu odluke o sankcijama kako bi se izbjegle bilo kakve smetnje u predstojećoj predizbornoj kampanji. S druge strane, španjolski premijer kao jedno od predizbornih obećanja najavljuje novi val smanjenja poreza što nikako ne ide ukorak s očekivanjima u Briselu. Premijerovo obećanje način je privlačenja potencijalnih glasača na predstojećim izborima u lipnju nakon što je njegova Narodna stranka u prosincu 2015. osvojila najviše mjesta u parlamentu, ali su im za formiranje parlamentarne većine nedostajala 53 zastupnička mjesta.

Obračun s Bruxellesom
Prema pisanju britanskog The Financial Timesa, španjolski kronični proračunski deficit uz najavu dodatnog osiromašenja državne blagajne mogao bi izazvati obračun s EU. "U četiri smo godine, a od toga dvije dok smo bili u receiji, spustili proračunski deficit s visokih 10,4 iz 2012. za 4,3 postotnih bodova. Nitko ne može reći da Španjolska ne želi udovoljiti zahtjevima Europske unije i EK", rekao je Rajoy u intervjuu za FT.  Osvrnuo se i na mogući izlazak Velike Britanije iz EU za koji vjeruje da bi se mogao negativno odraziti na europsko, ali i britansko gospodarstvo. Napomenuo je i da Europa ima loših iskustava s referendumima te je predstavnička demokracija karakteristika zemalja članica.

"Ljudi biraju one koji bi ih trebali voditi, a vladajući donose odluke. Ponekad raspisivanje referenduma znači prenošenje odgovornosti na sve ostale", smatra Rajoy. Također, produljenje roka za saniranje dugova dobila je i Italija, bez obzira što je talijanski javni dug sa 133 posto BDP-a drugi po veličini u Europi, odmah nakon grčkog. Može se pretpostaviti da ususret referendumu o članstvu Velike Britanije u EU, ali i najavama drugih zemalja da bi mogle učiniti isto, EK vjerojatno nastupa blago kako ne bi potencirala revoltirano napuštanje i drugih zemalja.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close