Španjolci i Talijani dižu bunu protiv gomile turista

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2017. u 14:15
Antituristički grafit u Oviedu gdje su zabilježeni prosvjedi protiv turizma/REUTERS

Lokalno stanovništvo prosvjeduje zbog utjecaja sadašnjeg modela turizma na okoliš i tržište nekretnina.

Val antiturističkog raspoloženja ovoga je ljeta zapljusnuo mediteranske države, a Svjetska turistička organizacija (WTO) tvrdi da ovaj problem zahtijeva da ga se ozbiljno shvati.

Središte antiturističkog raspoloženja trenutno je Španjolska koju je prošle godine posjetilo rekordnih 75,6 milijuna turista, ali je negativan sentiment primjetan i u Italiji. U Barceloni već godinama rastu tenzije zbog rastućeg broja neprijavljenih turista i utjecaja internetskih stranica za najam apartmana, poput Airbnb-a na lokalno tržište nekretnina. Od 16.000 legalnih apartmana u Barceloni, vjeruje se da je još 7000 ilegalnih. Tenzije su eskalirale ovoga ljeta kada su aktivisti Arrana, ogranka mladeži ljevičarske Kandidature za narodno jedinstvo (CUP), započeli s akcijama oštećivanja turističkih autobusa i bicikala za najam.

Glasnogovornik Arrana pojasnio je za britanski BBC kako sadašnji model turizma prisiljava stanovnike središta grada na selidbu na periferiju te narušava okoliš. Inače, španjolska vlada skupinu je okarakterizirala kao "ekstremističku". Međutim, prosvjedi protiv sadašnjeg dominantnog modela turizma zabilježeni su i na sjeveru Španjolske u Oviedu i San Sebastianu, ali i u turističkoj meki Mallorci. U San Sebastianu najavljen je još jedan prosvjed za 17. kolovoza kada se u gradu održava Semana Grande – najveći festival baskijske kulture.

 

20 milijuna

turista godišnje posjeti Veneciju, grad od 55.000 stanovnika

Bijes kipti i na drugoj strani Jadrana. Prošloga je mjeseca u Veneciji održan prosvjed koji je okupio oko 2000 ljudi. Prosvjed je upozorio na problem rastućih cijena nekretnina te utjecaja velikih kruzera na osjetljivi okoliš lagune. Inače, Veneciju – grad od svega 55.000 stanovnika – godišnje posjeti 20 milijuna turista, pa su gradske vlasti u lipnju najavile zabranu gradnje novih hotela u starom dijelu grada.

Procjene govore da će središte Venecije do 2030. ostati bez stalnih stanovnika ako se nastavi sadašnji tempo gradnje smještajnih jedinica. U razgovoru za The Guardian čelnik UNWTO-a Taleb Raifi istaknuo je kako je rast antiturističkog sentimenta vrlo ozbiljna situacija kojom se treba ozbiljno pozabaviti. Ako se upravlja na ispravan način, turizam može biti "najbolji saveznik" lokalnoj zajednici i očuvanju kulturne baštine, dodao je Raifi. Duncan McCann iz New Economics Foundationa smatra da je odgovoran uspon Airbnb-a, zatim kratki, dvodnevni posjeti gradovima te porast interesa za krstarenja. Iz tog se razloga većina turista zadržava samo u središtu gradova gdje su glavne znamenitosti.      

Komentirajte prvi

New Report

Close