Sony već osjetio ‘potres’ koji je uzrokovao Microsoft

Autor: Lucija Špiljak , 20. siječanj 2022. u 14:28
Akvizicija je potakla i glasine da će popularni serijal ‘Call of Duty’ sada biti dostupan samo za Microsoftovu konzolu Xbox/Reuters

Objavom da američki div kupuje Activision, vrijednost japanskog konglomerata pala 10 posto.

Vrijednost dionica Sonyja pala je u srijedu deset posto nakon objave da Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi u gotovini, čime postaju treća po veličini kompanija za videoigre u svijetu.

Najveći je to jednodnevni pad Sonyjevih dionica od globalne financijske krize, što su osjetili i drugi japanski konglomerati za zabavu s ukupnim padom od 12,8 posto, zabilježenim u srijedu.

Microsoft preuzima popularne serijale i naslove iz gaming “kuhinje” Activisiona kao što su Call of Duty, World of Warcraft, Warcraft, Candy Crush, Guitar Hero, Crash Bandicoot i Diablo.

Samo na Xboxu?
Akvizicija je usto potakla glasine da će Call of Duty sada biti dostupan samo za Xbox, što bi mogao biti jedan od uzroka pada Sonyjevih dionica čiji je PlayStation još uvijek popularnija konzola od Microsoftova Xboxa. No, to bi se sada moglo promijeniti.

“Sve naslove Activision Blizzarda stavit ćemo na Game Pass na Xbox konzole i PC”, najavio je čelni čovjek Xboxa Phil Spencer.

Ovo je najveća akvizicija u povijesti gaming industrije kojom Microsoft iza sebe ostavlja dosad vodeće tvrtke Tencent i Sony. Stručnjaci očekuju da će kupnja Activisiona presložiti brzorastuće tržište videoigara i uzrokovati neminovne promjene.

Financial Times navodi da je vijest o ugovoru preko noći pokrenula val kupnje u japanskom sektoru igara, s udjelima u Square Enixu i Capcomu koji su porasli za više od 3,5 posto zbog nagađanja da bi mogli postati meta za stjecanje Sonyja.

Dionice Nintenda i Konamija porasle su za čak 2,51, odnosno 3,25 posto u srijedu u Tokiju, jer su se ulagači kladili da će neke japanske tvrtke domaće spajanje smatrati obrambenom mjerom protiv preuzimanja.

Analitičar gaming industrije Serkan Toto smatra da je pad cijene dionica Sonyja tipična pretjerana reakcija investitora u industriji igara.

Za Financial Times rekao je da bi Sony sada trebao prijeći na PC i mobilne uređaje te nabaviti onu vrstu igara za više igrača koje se mogu igrati na tim platformama, što je s druge strane dosta skupo.

Čini se da informatički div Microsoft ima ambiciozne planove u narednom razdoblju. Kao i konkurenti, tvrtka se odlučila jače usmjeriti na virtualnu budućnost i virtualne online svjetove poznate i kao “metaverzum” u kojima ljudi mogu raditi, igrati se i družiti putem svojih avatara.

“Ovo je značajan posao za potrošačku stranu i što je još važnije, Microsoftova kupnja Activisiona stvarno pokreće ‘metaverznu’ utrku. Vjerujemo da će dogovor biti postignut, no ovo je zaokupilo pažnju i s regulatornog stajališta”, upozorio je David Wagner, financijski analitičar i portfelj menadžer u Aptus Capital Advisorsu.

Tehnološke tvrtke od Microsofta do Nvidije kladile su se na tzv. metaverzum, oko kojeg se buka “pojačala” krajem prošle godine nakon što se Facebook preimenovao u Meta Platforms, kako bi istaknuli svoj fokus na poslovanje s virtualnom stvarnošću.

Danas je Microsoft jedna od najvećih tvrtki na svijetu uglavnom zahvaljujući svojim korporativnim softverima. Sada nude 95 dolara po dionici – 45 posto premije u odnosu na zaključnu cijenu dionica Activisiona u petak. Dionice Activisiona u utorak su porasle 26 posto na 82,10 dolara, što je još uvijek veliki popust na cijenu ponude, uz zabrinutost da bi dogovor mogao “zaglaviti” kod regulatora.

68,7

milijardi dolara ponudio je Microsoft što je najveća akvizicija u gotovini

Microsoft je dosad izbjegavao vrstu kontrole s kojom su se suočili Google i Facebook, ali oči zakonodavaca sada bi mogle biti uperene u njih, kako smatra Andre Barlow iz odvjetničke tvrtke Doyle, Barlow & Mazard.

No, Reutersov izvor tvrdi da će Microsoft platiti naknadu od tri milijarde dolara ako ugovor propadne, pa se pretpostavlja da su u Microsoftu uvjereni da će zadobiti povjerenje antimonopolskog zakonodavstva.

Prije akvizicije i dogovora s Microsoftom, dionice Activisiona pale su za više od 37 posto, otkako su prošle godine dosegle rekordnu vrijednost. Na to su utjecale optužbe za seksualno uznemiravanje zaposlenika i nedolično ponašanje nekolicine viših menadžera, koje još nisu do kraja razriješene.

Iz Activisiona su u ponedjeljak priopćili da su od srpnja otpustili nekoliko desetaka zaposlenika i disciplinski kaznili njih 40. Kontroverzni izvršni direktor Activisiona Bobby Kotick ostat će na istoj poziciji, iako se prema navodima Reutersa očekuje da će otići nakon dogovora.

Značajno mjesto
Tvrtka za analizu podataka Newzoo procjenjuje da je globalno tržište igara generiralo 180,3 milijarde dolara prihoda u 2021. i očekuje da će porasti na 218,8 milijardi dolara do 2024. Microsoft već ima značajno mjesto u sektoru kao jedan od tri velika proizvođača konzola.

Također je pokrenuo popularnu uslugu igranja “u oblaku” koja ima više od 25 milijuna pretplatnika. Prema Newzoou, Microsoftov udio na tržištu igara bio je 6,5 posto u 2020. godini, a uz Activision bi ga povećao na 10,7 posto.

Govori se i o 400 milijuna aktivnih korisnika Activisionovih igara i koliko bi te zajednice mogle igrati vitalnu ulogu u raznim Microsoftovim metaverzum igrama.

“Tvrtke poput Netflixa već su rekle da bi i same željeli krenuti u videoigre, ali Microsoft je izašao s prilično velikodušnom ponudom”, rekla je Sophie Lund-Yates, analitičarka u Hargreaves Lansdownu.

Prema podacima Refinitiva, ugovor između Microsofta i Activisiona bila bi najveća akvizicija u gotovini dosad, nadmašujući Bayerovu ponudu od 63,9 milijardi dolara za Monsanto 2016. i 60,4 milijarde dolara koje je InBev ponudio za Anheuser-Busch 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close