Societe Generale imenovao bivšeg dužnosnika ECB-a Binija Smaghija predsjednikom uprave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2015. u 15:04
Foto: Reuters

Dosadašnji predsjednik uprave Frederic Oudea zadržat će poziciju izvršnog direktora.

Francuska banka Societe Generale imenovala je u ponedjeljak bivšeg dužnosnika Europske središnje banke (ECB) Lorenza Binija Smaghija novim predsjednikom uprave, odvajajući tu dužnost od one izvršnog direktora.

Dosadašnji predsjednik uprave Frederic Oudea zadržat će poziciju izvršnog direktora a Bini Smaghi postat će predsjednikom uprave na godišnjoj skupštini dioničara, zakazanoj za 19. svibnja, navodi se u priopćenju.

Societe Generale jedina je velika francuska banka koja do sada nije odvojila te dvije dužnosti i taj se potez očekivao s obzirom na nedavne preporuke udruge poslodavaca AFEP i Medefa.

"Ova promjena u sustavu korporativnog upravljanja, pripremljena u 2014. godini, ispunjava zahtjeve koji se primjenjuju na banke u Europi", navela je banka u priopćenju.

Promjene će "… omogućiti Societe Generaleu da nastavi provoditi svoju starategiju i transformaciju" u "… sve zahtjevnijem ekonomskom, konkurentskom i regulatornom okruženju" temeljitih promjena u europskom bankovnom sustavu, ističe se u priopćenju.

Talijan Bini Smaghi doktorirao je na čikaškom sveučilištu i potom je obavljao dužnosti u talijanskoj središnjoj banci i u ministarstvu gospodarstva. Bio je član izvršnog odbora ECB-a od lipnja 2005. do prosinca 2011., što znači da je otišao znatno prije no što je ECB preuzeo supervizorske ovlasti nad bankama u eurozoni, primjećuje Reuters. U međuvremenu je u više navrata inzistirao na ublažavanju monetarne politike, kritizirajući i politiku štednje.

Komentirajte prvi

New Report

Close