Snažno povećane šanse za recesiju u Americi do 2021.

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2019. u 22:00
Carinski rat odražava se na profitabilnost poduzeća, upozoravaju analitičari/REUTERS

Mogućnost pada američkog gospodarstva u iduće dvije godine skočila je sa 35 na 45 posto.

Nedavna eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata povećala je mogućnost recesije u SAD-u, iščitava se iz najnovije ankete Reutersa među ekonomistima.

Uslijed toga, analitičari sada očekuju da će središnja banka Fed u rujnu opet sniziti kamatnu stopu te još jednom iduće godine. Unatoč očekivanjima daljnjeg monetarnog labavljenja, ekonomisti u anketi provedenoj između 6. i 8. kolovoza procjenjuju šanse da američko gospodarstvo potone u recesiju u iduće dvije godine na 45 posto. U prethodnoj anketi šanse su iznosile 35 posto. No, to je ujedno i najviši postotak od svibnja prošle godine kada je to pitanje prvi puta postavljeno u Reutersovoj anketi.

 

1,8 posto

rasta trebao bi zabilježiti američki BDP do kraja 2020.

Šanse za recesiju u idućih godinu dana iznose u prosjeku 30 posto. Podsjetimo, prije desetak dana predsjednik Donald Trump najavio je da će 1. rujna stupiti na snagu carine od 10 posto na dodatnih 300 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza.

Nakon što je Kina prošloga ponedjeljka oslabila svoju valutu, Washington je tu zemlju označio kao valutnog manipulatora. Za dvije trećine ekonomista iz Reutersove ankete to je glavni razlog za približavanje američkog gospodarstva recesiji. "Zasigurno, eskalacija trgovinskih napetosti kroz više carine i ograničeni pristup tržištu negativno se odražava na sentiment, povećava troškove, narušava dobavne lance i slabi profitabilnost poduzeća", naglasio je James Knightley, glavni međunarodni ekonomist nizozemske banke ING.

Prema podacima iz ankete, do kraja 2020. ekonomski rast u SAD-u trebao bi usporiti sa 2,1 posto u prošlom tromjesečju na 1,8 posto. Podsjetimo, u prvom ovogodišnjem tromjesečju rast BDP-a iznosio je 3,1 posto. Što se tiče pitanja treba li američko gospodarstvo još monetarnih poticaja, tri četvrtine ispitanika odgovorilo je potvrdno. Analitičari predviđaju da će na rujanskoj sjednici Feda ključna kamatna stopa biti srezana za daljnjih 25 baznih bodova čime bi pala na raspon od 1,75 do 2 posto. Još jedno smanjenje cijene novca u SAD-u ekonomski analitičari potom očekuju krajem iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close