Snažan zamah razvoja u područjima transporta, poljoprivrede i pametnih gradova

Autor: PD VL native tim , 24. studeni 2021. u 22:00
'Vrata Karabaha' trebala bi potaknuti razvoj turizma i trgovine u regiji/PD

Javnosti su već predstavljeni glavni planovi gradova Shusha, Agdam, Fuzuli i Jabrayil, a u pripremi su za još četiri grada iz ekonomske regije Istočni Zangazur.

U Azerbajdžanu se stv ari ne prepuštaju slučaju pa čak i u vremenima političkih podrhtavanja i prirodnih katastrofa nastoje ići putem razvoja i razvitka.

Fokus je na okrupnjavanju potencijala gradova, poljoprivrede, ali i na transportu i putovanjima.

Izgrađena za osam mjeseci

Tako je Azerbajdžan završio izgradnju nove zračne luke. Međunarodna zračna luke Fuzuli u regiji Karabah dovršena je u roku osam mjeseci.

Riječ je o prvoj takvoj zračnoj luci koju je Azerbajdžan izgradio u regiji Karabah i funkcionirat će kao vrata Karabaha u svijet. Azerbajdžanski premijer Ali Asadov 16. listopada potpisao je dekret kojim se zračnoj luci Fuzuli dodjeljuje status ‘međunarodne zračne luke’.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) ovu zračnu luku na popis međunarodnih zračnih luka je uvrstila s oznakom FZL. Uzletno-sletna staza zračne luke duga je 3000 metara i široka 60 metara, a terminal ima kapacitet za 200 putnika u jednom satu. Osim toga, zračna luka ima automatske sustave i kontrolni toranj u skladu s međunarodnim standardima civilnog zrakoplovstva i prijevoza.

Zračna infrastruktura ima transportne trake za prtljagu, VIP salone, sustav registracije, trgovine, restorane i druge potrebne sadržaje. Prvi šef strane države koji je sletio u međunarodnu luku Fuzuli bio je turski predsjednik a predviđa se da će vrata Karabaha potaknuti razvoj turizma i trgovine u regiji.

3000

metara duga je i 60 metara široka uzletno-sletna staza zračne luke Fuzuli

Zračna luka tek je jedna od aktivnosti povećanja efikasnosti transportne infrastrukture, stoga valja napomenuti da je tu i cesta duga 101 kilometar, koja se proteže od koridora Hajigabul-Minjivan-Zangazur do Shushe, izgrađena prema razvojnom planu Karabaha, simbolično nazvana i Cesta pobjede.

Dovršena je i izgradnja četiriju novih mostova duž nove ceste kako bi se osigurao lak pristup cesti. Mostovi su dugi 45, 80 i 90 metara. Osim toga, izgrađeno je 166 okruglih cijevi i 11 pravokutnih vodenih prijelaza različitih promjera, te oko 120 kilometara betonskih kaca, 82 drenažna bunara, 5,6 kilometara odvodnih cijevi različitog promjera, 3,2 kilometra potpornih zidova i devet podzemnih prolaza kako bi se osigurala voda, transfer i lak prijelaz.

U izradi generalnih planova uzeti su u obzir različiti suvremeni pristupi u urbanističkom planiranju, ali i povijesna tradicija/PD

Gradnja se izvodi skladu sa suvremenim građevinskim normama i pravilima. Pametni prijevoz već je uvelike poznat pojam, a u Azerbajdžanu su u definiciji pametnog okoliša i infrastrukture napravili još korak dalje.

Obnovljivo i održivo u fokusu

Investitori pokrenuli su projekt poljoprivrednog parka u blizini pametnog sela Aghali u okrugu Zangilan. Poljoprivredne aktivnosti odvijat će se suvremenim tehnologijama na kampusu pametne poljoprivrede Dost Agropark, a sam projekt poljoprivrednog parka Dost provodit će se u tri faze.

Kompleks će moći zadovoljiti potrebe regije za sjemenom, gnojivom i poljoprivrednim zalihama. Poljoprivredni park Dost funkcionirat će na temelju pametnih poljoprivrednih tehnologija, obnovljive energije i održivih poljoprivrednih mehanizama. Nakon što park proradi punim kapacitetom, posao će dobiti 500-tinjak ljudi.

Osim toga, trenutno se radi na izradi glavnog plana brojnih gradova. Konkretno, azerbajdžanskoj javnosti već su predstavljeni glavni planovi gradova Shusha, Agdam, Fuzuli i Jabrayil. Nadalje, azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev već je potpisao naredbe o mjerama za pripremu glavnog plana za gradove Zangilan, Gubadli, Lachin i Kalbajar koji se nalaze u ekonomskoj regiji Istočni Zangazur.

Foto: PD

Glavna stvar koja se razmatra u izradi ovih generalnih planova je stvaranje novog arhitektonskog izgleda svih obnovljenih gradova i naselja. Svaki grad i selo treba se razlikovati zbog svojoj posebnosti i povijesnih tradicija. Štoviše, u ovom procesu su proučavani i primijenjeni pristupi koji se koriste u suvremenoj praksi.

101

kilometar duga je nova cesta izgrađena prema razvojnom planu Karabaha

Posebno su uzeti u obzir različiti suvremeni pristupi u urbanističkom planiranju, projektiranju pojedinačnih zgrada, kao što su ‘pametni grad’, ‘pametno selo’, ‘područja zelene energije’.

Osim razvoja gradova, na mapi je i razvoj sela, stoga ne čudi što predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev već je potpisao naredbu za ubrzanje razvoja nacionalnog pametnog sela i projekata pametnih gradova.

Agropark Dost će moći zadovoljiti potrebe regije za sjemenom, gnojivom i poljoprivrednim zalihama/PD

Inteligentne tehnologije Projekt će se provoditi uglavnom na pet komponenti. To su stambene, industrijske i socijalne usluge, “ekonomija pametnog sela” i područje alternativne energije.

Planira se izgradnja na tom području 200 privatnih kuća korištenjem potpuno izoliranih i inovativnih građevinskih materijala. In-house komunalne usluge i sustavi grijanja također će se graditi na temelju inteligentnih tehnologija.

U tim selima gradit će se moderne škole, vrtići, ambulante i centri za upravu te formirati turističku infrastrukturu, a fokus će se staviti i na alternativne izvore energije.

Ovo je dobra prilika za hrvatske kompanije, uzimajući u obzir njihovo iskustvo i stručnost, investirati u mir i obnovu ratom razorenih teritorija.

*Sadržaj nastao u suradnji s Veleposlanstvom Azebrajdžana

Lakši pristup Cesti pobjede omogućit će i četiri novoizgrađena velika mosta/PD

New Report

Close