Slovensko čudo – više izvoze Nijemcima nego što uvoze

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2017. u 15:09
Prošle je godine čak 5321 slovenska tvrtka izvozila u Njemačku

U Sloveniji ima više od 600 njemačkih tvrtki koje ostvaruju oko sedam milijardi eura prihoda i zapošljavaju oko 46.000 ljudi.

Slovensko gospodarstvo usko je povezano s njemačkim jer je Njemačka najveći gospodarski partner Slovenije. Slovensko gospodarstvo s Njemačkom ostvaruje više od petine trgovine sa svijetom. Prema podacima Slovensko-njemačke gospodarske komore, automobilska industrija najjače povezuje gospodarstva Njemačke i Slovenije. Automobilska industrija je najvažnija izvozna njemačka industrija, a Njemačka je najvažniji partner za prijenos novih tehnologija u Sloveniju, piše Večer.

Strateško partnerstvo
Također, njemačke tvrtke su među glavnim ulagačima u Sloveniju. Ukupna vrijednost izravnih ulaganja njemačkih tvrtki u Sloveniju krajem 2014. iznosila je više od milijardu eura ili 10,4 posto svih inozemnih izravnih ulaganja u Sloveniju. S tim udjelom, Njemačka je zauzela treće mjesto na popisu zemalja koje su najvažniji strani investitori u Sloveniji. Trenutno, u Sloveniji ima više od 600 njemačkih tvrtki, koje ostvaruju oko sedam milijardi eura prihoda i zapošljavaju oko 46.000 ljudi. Njemačka je, tvrde u slovenskom veleposlanstvu u Berlinu, strateški, politički i gospodarski partner Slovenije.

Bogati kontakti uspostavljaju se na federalnoj i regionalnoj razini. Prema podacima veleposlanstva, 2016. godine 5321 slovenska tvrtka izvozila je u Njemačku, a uvozilo ih je 17.393. Slovenija je među rijetkim zemljama članicama EU koja ostvaruju trgovinski višak s Njemačkom. U strukturi izvoza slovenskih poduzeća gotovo 40 posto čine gotovi proizvodi, dijelovi i oprema za njemačku automobilsku, strojarsku i elektroindustriju, a deset posto aluminij i proizvodi metalne industrije te namještaj. Slovenija više od tri četvrtine izvoza ostvaruje na tržištima Europske unije, a najveći trgovinski partneri nakon Njemačke su joj Italija, Austrija, Hrvatska i Francuska.

Važan ishod izbora
Zbog navedenog, ishod njemačkih izbora važan je za slovensko gospodarstvo. Klaus Wohlrab, glavni ekonomist ekonomskog instituta IFO, za Reuters je rekao da rezultat izbora može dovesti do nesigurnosti za tvrtke. Kako će Angela Merkel teško uspostaviti koaliciju s FDP-om i strankom Zeleni, ni novi izbori ne mogu se isključiti. "Neizvjesnost će zasigurno povećati", kaže Wohlrabe. On smatra da će njemački gospodarski rast u trećem tromjesečju biti manji nego u prva dva (0,7 i 0,6 posto), ali da će 2017. godina u cijelosti biti dobra.

Komentirajte prvi

New Report

Close