Slovenski sindrom širi se Španjolskom

Autor: Tomislav Oharek , 05. veljača 2013. u 19:37
Prosvjednici ispred sjedišta Narodne stranke s transparentima na kojima piše: 'Traži se serijski prevarant'/EPA

Premijer je na optužbe za primanje isplata ‘ispod stola’ poručio kako će on i članovi Narodne stranke objaviti imovinske kartice.

Španjolski premijer Mariano Rajoy obećao je kako će ovoga tjedna objaviti svoju, kao i imovinske kartice svojih ministara.

Rajoy, koji se  bori s produbljivanjem recesije nada se da će tako obuzdati nezadovoljstvo zbog skandala koji ima dodirnih točaka i sa nekim sudskim procesima koji se vode i u Hrvatskoj. Naime Rajoyevu vladu trese skandal oko primanja mita u njegovoj Narodnoj stranci, a ulje je na vatru dolio i list El Mundo člankom u kojem tvrdi da je bivši blagajnik stranke Luis Barcenas na tajnim švicarskim računima skrio bogatstvo od najmanje 22 milijuna eura.Iako je Rajoy zatražio žurnu i opsežnu istragu glede tih optužbi, ona do sada nije dala nikakve rezultate. Skandal se dodatno produbio nakon što je prošlog četvrtka El País objavio izvatke s bankovnog računa Narodne stranke, koji pokazuju kako su visoki stranački dužnosnici, uključujući i Rajoya, gotovo dvadeset godina uz svoje dužnosničke plaće dobivali i masne bonuse "ispod stola". Zbog toga je rezovima, uštedama te kroničnim manjkom radnih mjesta, ali i perspektive, iscrpljenim Španjolcima prekipjelo, pa je "slovenski sindrom" počeo uzimati sve više maha i na Iberijskom poluotoku. Tako su tijekom vikenda održani prosvjedi u većim španjolskim gradovima na kojima se tražio odlazak sve nepopularnijeg premijera.

Iako je on na to regirao najavom objave imovinskih kartica, teško da će mu taj potez pomoći jer su Španjolci, kao i Slovenci, izgubili povjerenje u svoje političare. Potvrđuje to i anketa koju je u nedjelju objavio El País, prema kojoj više od tri četvrtine Španjolaca vjeruje da Rajoyevi konzervativci, kao ni oporbeni socijalisti ne mogu učinkovito odgovoriti na problem korupcije unutar njihovih redova. Dok se čini kako vlada i dalje nije potpuno svjesna dimenzije problema i trenutka u kojemu se s njime suočila, na što ukazuje prošlotjedna izjava ministra financija Luisa de Guindosa da skandal neće utjecati na povjerenje međunarodnih ulagača, čini se da finacijska elita misli drukčije. Tako je predsjednik velčičinom druge španjolske banke BBVA na tiskovnoj konferenciji u petak branio premijera Rajoya, ali i dodao: "Očito je bilo mnogo loše poslovne prakse u većini zemlje i nju moramo iskorijeniti". I anketa koju je objavio El País pokazuje kako čak 90 posto ispitanih smatra kako će nakon posljednjih afera Španjolska biti neatraktivna za strana ulaganja ukoliko se sustavno ne riješi problem korupcije, a taj problem osim što demoralizira Španjolce teško narušava ugled te zemlje u svijetu.

Nadalje, ukoliko bi se sada održali izbori. Rajoyeva Narodna stranka dobila bi tek 23,9 posto glasova, a još gore bi prošli oporbeni socijalisti. Njihov čelnik Alfredo Pérez Rubia omražem je među čak 81% ispitanih, a u stopu ga prati premijer Rajoy, kojega ne podržava 77 posto Španjolaca.I čemu onda objava imovinskih kartica članova Narodne stranke? Rajoy ima čvrstu većinu u parlamentu, izbori bi se trebali održati za tri godine i još mu ne prijeti prisilni odlazak iz ureda premijera. Ozbiljnije političke opozicije nema jer su i socijalisti u očima javnosti jednako diskreditirani. Unatoč medijima koji svakoga dana kopaju sve više prljavih detalja o korupciji u najvišim redovima, istraga koja je pokrenuta po tom pitanju mogla bi trajati godinama. Rajoy ipak strahuje od bijesa Španjolaca koji smatraju da im s ovakvim političarima može biti samo gore. No teško da će njegova imovinska kartica tu išta promijeniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close