Slovenski parlament potvrdio podnesak za arbitražu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2013. u 22:41
Foto: Bostjan Tacol/Zurnal24/PIXSELL

To daje nadu da će Slovenija u arbitraži uspjeti u najvažnijoj točci na koju se odnosi spor, ocijenio je Janša.

Zastupnici slovenskog parlamenta u ponedjeljak su na izvanrednoj zatvorenoj sjednici glasovali za arbitražni podnesak u obliku koji je predložilo ministarstvo vanjskih poslova, potvrdio je nakon sjednice slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji očekuje da će dokumente kojima se iznosi slovenska argumentacije u graničnom prijeporu s Hrvatskom slovenska vlada ubrzo poslati Arbitražnom sudu, te ispuniti zadani rok.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, prijedlog da se podnesak potvrdi bez "minimalnih izmjena" o kojima se razmišljalo, a kojima se navodno željelo ambicioznije pristupiti definiranju predmetu graničnog spora, parlament je podržao velikom većinom. Za to da se prijedlog ministarstva vanjskih poslova, za koji se zauzimao ministar Karl Erjavec potvrdi i naloži vladi da ga pošalje u Haag, glasovalo je 70 zastupnika, a protiv je bilo samo nekoliko zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS).

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je zadovoljan što je postignuta dvotrećinska većina oko arbitražnog podneska, te otklonjene dileme da nije dobro pripremljen i da ga treba promijeniti.

Sudeći po večerašnjoj izjavi za nacionalne medije, zadovoljan je bio i premijer Janez Janša kojemu su zadnjih dana pripisivali želju da se prijedlog kojim se definira granični prijepor "minimalno dopuni" prijedlogom nekadašnjeg predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Marjana Podobnika i njegova advokata iz Kopra Danijela Starmana.

Današnjom odlukom parlamenta oko predmeta spora pred arbitražnim sudom, Slovenija je maksimalno iskoristila postojeći manevarski prostor u okviru Arbitražnog sporazuma, rekao je Janša, dodajući da su zastupnici prihvaćanjem dodatnih stajališta osnažili slovensku poziciju na arbitraži.

To daje nadu da će Slovenija u arbitraži uspjeti u najvažnijoj točci na koju se odnosi spor, ocijenio je Janša nakon zatvorene sjednice parlamenta, prenijeli su mediji.

Odnosi se to na posebnu izjavu koju je parlament prihvatio uz arbitražni podnesak, a kojom izražava slovenska očekivanja od arbitražnog suda.

Tako se u izjavi navodi kako Slovenija od arbitraže očekuje da će joj biti potvrđen "teritorijalni kontakt" njenih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama jer je, kako se navodi, takav kontakt imala i prilikom osamostaljenja.

Ako to arbitražom ne bi bilo potvrđeno, Slovenija bi smatrala da arbitraža nije ispunila svoj mandat koji slijedi i iz nekih točaka Arbitražnog sporazuma.

Slovenski mediji uglavnom ocjenjuju da je riječ o izjavi bez stvarnog učinka koja je donesena kako bi se smirile polemike koje su zadnjih dana vođene među glavnim političkim akterima, a koje su čak prijetile mogućnošću da Slovenija zatraži odgodu roka za podnošenje podneska koji istječe idući ponedjeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close