Slovenske željeznice očekuju većinu dobiti od logistike

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2017. u 22:00
Fersped, tvrtka Slovenskih željeznica, kupila je logističku kompaniju VV-Log iz Kopra za 2,8 milijuna eura

Slovenske željeznice dugoročno neće ostati samo prijevoznik tereta i putnika.

Slovenske željeznice (SŽ), odnosno njihova tvrtka Fersped, sljedećih dana očekujući odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju tvrtke VV-Log iz Kopra.

Fersped je tvrtka koja se bavi cestovnom, željezničkom i zrakoplovnom logistikom i za 2,8 milijuna kupuje tvrtku s praktički istom aktivnošću jer je VV-Log također specijalizirana logistička tvrtka. Što je onda razlog za kupnju, gdje je dodana vrijednost i ekonomska učinkovitost, kao i zašto VV-Log nije kupila matična kompanija Slovenske željeznice, pita list Dnevnik.

 

800 tisuća

€očekivana je dobit VV-Loga ove godine

Otplata kroz pet godina
Dušan Mes, glavni direktor Slovenskih željeznica, objašnjava kako će VV-Log nadopuniti Ferspedovu djelatnost. Dok se Fersped uglavnom bavi prijevozom, VV-Log se specijalizirao za carinske postupke i skladištenje. "Fersped još uvijek nije razvio te djelatnosti i zato VV-Log dopunjuje njegovu djelatnost", objašnjava Mes. To je i razlog zbog kojeg Slovenske željeznice izravno ne kupuju koparsku tvrtku. "Ovo je vrlo povoljna kupnja, riječ je o jako dobroj tvrtki s velikim potencijalom i kupnjom ništa nismo riskirali", tvrdi Mes. Prema njegovim riječima, ukupan iznos kupoprodajne cijene, odnosno 2,8 milijuna eura, platit će kroz pet godina. Vlasnici, među kojima trećinu imaju Danijel Tomljanović, koji je bio prije nekoliko godina bio desna ruka Gašpara Gašpara Mišiča u Luci Kopar i Dean Peršić predani su stvaranju određene dobiti, a očekuje se da će ona ove godine iznositi 800.000 eura, a sljedeće godine otprilike milijun eura. "Na taj način kupnja će praktično biti otplaćena iz dobiti", dodaje Mes.

 

20 milijuna

€ iznosili su prihodi Ferspeda prošle godine

Žele inovativne tvrtke
Prošle godine je VV-Log ostvario oko 2,7 milijuna ukupnih prihoda (2015. više od 1,87 milijuna eura), a godinu je završio s 290.000 eura dobiti, a godinu ranije s oko 200 tisuća eura. Fersped je prošle godine zabilježio 20 milijuna eura prihoda, a godinu ranije 19,7 milijuna eura, dok je 2016. godinu završio s dobiti od 485 tisuća eura (godinu ranije 130 tisuća eura). Glavni direktor Slovenskih željeznica objašnjava da Željeznice dugoročno neće ostati samo prijevoznik tereta i putnika, već će proširiti djelatnost u logistici. "To je djelatnost u kojoj ćemo ostvarivati većinu dobiti sljedećih godina", kaže Mes, objašnjavajući da je tvrtka proteklih godina stagnirala jer nije ulagala u nove usluge. "Razgovaramo s nekim drugim tvrtkama o kupnji. Kao i kod tvrtke VV-Log riječ je inovativnim tvrtkama koja nisu zadužene i imaju vrlo dobro razvijene nišne aktivnosti", rekao je Mes. 

Komentirajte prvi

New Report

Close