Slovenska škola programiranja osvaja regiju i Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Startup SmartNinja nakon samo tri godine poslovanja ima već 12 franšiza.

Slovenski startup SmartNinja, koji održava tečajeve programiranja i drugih računalnih vještina, osnovan je 2015. s misijom pomoći ljudima da steknu znanja i vještine u području računalstva i tehnologije koja će im olakšati obavljanje posla ili otvoriti put prema novoj karijeri.

SmartNinja se pojavila 2014. godine, kada je u Novom Mestu organizirana ljetna škola programiranja u sklopu poduzetničkog akceleratora, navodi portal Siol.net.

Danas, kompanija SmartNinja radi na sličan način kao i škole stranih jezika, ali učenici umjesto engleskog ili kineskog jezika uče računalno programiranje, odnosno programski jezik, objašnjavaju suosnivači SmartNinje Miha Fabjan i Matej Ramuta.

Učenje na njemačkom jeziku

“Naš najpopularniji tečaj je Web development 1, koji je pogodan za potpune početnike u svijetu programiranja, jer ne zahtijeva prethodno znanje. Nakon tečaja sudionici mogu napraviti svoju web stranicu ili web aplikaciju“, objašnjavaju u SmartNinji.

Web development 1 također je popularan jer polaznici tečaja uče i neka načela programiranja koji su jednaka u svim programskim jezicima i mogu se koristiti za razvoj web stranica, mobilne i računalne aplikacije, kao i za programiranje mikrokontrolera.

Osnivači SmartNinje, kako objašnjavaju, bili su odlučni izgraditi globalnu priču od samog početka. Nakon prve godine rada u Sloveniji otvorena je tvrtka kćer u Beču, u Austriji, koja nudi iste tečajeve kao u Sloveniji, ali samo na njemačkom jeziku.

Krajem 2016. godine počeli su testirati model franšiznog poslovanja i za sada sve ukazuje na to da je ta odluka bila ispravna.

Ove godine još 10 franšiza

S dvije svoje podružnice, slovenskom i austrijskom, danas u Europi imaju dvanaest franšiza, među ostalima u Kopenhagenu, Barceloni, Zagrebu, Banjoj Luci i Beogradu.

I ove godine očekuju novo proširenje i otvaranje deset novih franšiza.

Jedan od glavnih prioriteta je otvaranje prve franšize u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close