Slovenska skijališta prepuna gostiju iz regije i Europe

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2018. u 22:00
Rogla je najposjećenije skijalište/Fotolia

U većini od osam najvećih slovenskih skijališta sezona je počela ranije i ove godine očekuje se značajan rast prihoda.

Većina od osam najvećih slovenska skijališta u ovoj godini očekuje povećanje prihoda, jer je skijaška sezona počela ranije nego prošle godine, a na skijaškim stazama je više skijaša nego u posljednjih nekoliko godina, pišu Finance.

Činjenica je da Slovenci vole skijanje u svojoj domovini, a posjet osam  najvećih skijališta (Cerkno, Golte, Kanin, Kranjska Gora, Krvavec, Mariborsko Pohorje, Rogla, Vogel) iz godine u godinu raste. Stranci, posebice Hrvati, Srbi, Česi i Mađari, također se često odlučuju na skijanju u Sloveniji, a Talijanima i Austrijancima posebno je drag Kanin. Osam najvećih skijališta, nakon prvog dijela ovogodišnje sezone, ima puno veći posjet nego lani.

Na Rogli je bila petina skijaša više nego u istom razdoblju prošle godine, gotovo tri puta više na Vogelu. Jedina iznimka je Mariborsko Pohorje, gdje je u prvom dijelu sezone problem bio ozbiljan nedostatak snijega, koji se unatoč stalnim zasnježivanju zbog visokih temperatura topi. Vrijeme je uzrokovalo neke probleme i za druga skijališta. Skijanje na Kaninu i Vogelu nekoliko dana ometao je jaki vjetar.

Problemi s jakim vjetrom
Visoke brojke posjetitelja na svih osam najvećih slovenskih skijališta vjerojatne su i u drugom dijelu sezone, pogotovo jer su pred vratima zimski praznici, slobodno je uglavnom svega nekoliko soba, a nadu im ulijevaju i novi centimetri snijega, jer ga na svim skijalištim nema manje od 90 centimetara. Gusti pokrivač snijega u drugom dijelu sezone došao je i na Mariborsko Pohorje, tako da očekuju da će na kraju sezone imati jednak broj skijaša i prihode kao i prošle godine.

Na skijalištu Cerkno prošle godine bilo je ukupno 88 tisuća skijaša, a ove godine skijalište koje je 2017. proglašeno najboljim u  Sloveniji doseže nove rekorde. Do sada broji više od 46 tisuća skijaša, gotovo desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.  Skijalište Golte lani je ugostilo 56 tisuća posjetitelja, a ove godine imali su ih već 34 tisuće. Na Kaninu lani je bilo 50 tisuća skijaša, ali zbog jakog vjetra koji je zatvorio skijalište neće ponoviti prošlogodišnje rezultate.

Previsoke temperature
Kranjsku Goru lani je posjetilo 188 tisuća ljubitelja skijanja, a ove godine obećavaju najmanje 20 dana dužu skijašku sezonu nego lani, a time i više posjetitelja.  Na Krvavecu je 2017. boravilo više od 185 tisuća skijaša, a Mariborsko Pohorje lani je zabilježilo 120 tisuća skijaša, ali su ove godine zbog visokih temperatura imali manji posjet nego lani. Rogla je lani bila najposjećenije slovensko skijalište s 189 tisuća skijaša, dok je na Vogelu bilo 81 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close