Slovenija spremna i zakonom zaštititi Mercator

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2017. u 09:02
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je policija, navodi mariborski list.

 Bude li potrebno, Slovenija je poslovanje i radna mjesta u Mercatoru spremna zaštititi i zakonom, izjavio je u utorak popodne slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je tu izjavu novinarima dao prilikom svečanog polaganja temeljnog kamena za novi pogon farmaceutske tvrtke Lek u mjestu Prevalje, ali nije iznio  pojedinosti, objavio je mariborski list "Večer".

Po svoj prilici bi se radilo o posebnom zakonu, lex specialis, po uzoru na Hrvatsku koja je donijela "lex Agrokor". Taj zakon treba omogućiti restrukturiranje koncerna koji je i vlasnik slovenskog trgovačkog lanca, te zaštititi hrvatski financijski sektor, dobavljače i zaposlene.

Prije izjave Počivalšeka, s glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se u utorak ujutro i slovenski premijer Miro Cerar.

U izjavi nakon sastanka naglasio je da bez obzira na vlasništvo treba zaštititi postojeću stabilnost tvrtke koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenske prehrambene industrije u zemlji i regiji.

No, za sada nema nikakvih potvrda za spekulacije o mogućem odljevu financijskih sredstava iz Mercatora u Agrokor, kazao je Cerar. Dodao je da vjeruje da će to potvrditi i skorašnji sastanak Mercatorova nadzornog odbora.

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je  policija, navodi mariborski list.

U vezi s Agrokorom i Mercatorom slovenska vlada prati stanje i bude li potrebno spremna je pravovremeno reagirati, rekao je Cerar. O poslovanju Mercatora u Srbiji u utorak je  telefonski govorio i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Komentirajte prvi

New Report

Close