Slovenci uložili 480 mil. eura u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 23. ožujak 2016. u 21:59
Kolektor planira investicije u BiH hidroelektrane

U slovenskim tvrtkama u BiH radi 15.000 osoba, najveća ulaganja u metalurgiju.

Slovenija je jedan od najvećih ulagača u Bosnu i Hercegovinu, čak 500 kompanija sa slovenskim kapitalom djeluje u toj državi. Savjetnik za ekonomska pitanja u slovenskom veleposlanstvu Gregor Presker za portal Akta.ba kaže da je BiH treća zemlja u koju Slovenija najviše ulaže, odmah iza Srbije i Hrvatske. Investicije Slovenije u BiH iznose 480 milijuna eura, što dovodi Sloveniju na peto mjesto stranih investitora u BiH.

"Slovenija je peti partner BiH po vanjskotrgovinskoj razmjeni s devet posto udjela u vanjskotrgovinskoj razmjeni (2,2 milijarde maraka) u prošloj godini. To je po podacima o zemlji trgovine. Po zemlji porijekla ta razmjena iznosi 1,5 milijardi maraka", kaže Presker. "Prema našim procjenama u BiH u slovenskim kompanijama radi oko 15.000 radnika. Slovenija je u BiH investirala u gotovo sve sektore industrije i to većinom u mala i srednja poduzeća, a što se proizvodnih pogona tiče, to je najviše metalna industrija, tekstilna i prehrambena.

Slovenija je investirala i u financijske institucije i osiguranje, trgovinu, energetiku i telekomunikacije", ističe Presker. Kolektor je najatraktivnija tvrtka u metalnom sektoru, pa onda Cimos i ADK. Perutnina u prehrambenom, Bema i Alpina u obućarskom. "U budućem razdoblju Kolektor će nastaviti ulaganja, bit će investiranja u energetiku, tj. hidroelektrane", kaže Presker. On smatra da energetski sektor ima puno potencijala i kaže da se brojne kompanije zanimaju za ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close