Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Slovenci stvorili hmelj s voćnim aromama

Autor: Poslovni.hr/Hina
09. kolovoz 2013. u 12:40
Podijeli članak —
Thinkstock

Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća.

Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća, a potencijalni interes za te sorte iskazalo je više stranih pivovara kojima su poslani prvi uzorci, piše u petak ljubljanski "Dnevnik".

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Biologinja Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i vlastitu gensku banku različitih sorti hmelja, izjavila je za list da je testiranje takvih novih sorti zadnjih godina trend u svijetu. Cilj tih nastojanja je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se onda osjetile i u okusu piva.

Slovenski stručnjaci križanjem su dobili hmelj s aromom breskve i cvijeća, te hmelj s aromom tropskog voća, a potencijalni interes za te sorte iskazalo je više stranih pivovara kojima su poslani prvi uzorci, piše u petak ljubljanski "Dnevnik".

Biologinja Andreja Čerenak s Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo, nacionalne istraživačke ustanove koja posjeduje i vlastitu gensku banku različitih sorti hmelja, izjavila je za list da je testiranje takvih novih sorti zadnjih godina trend u svijetu. Cilj tih nastojanja je uzgoj hmelja različitih aroma koje bi se onda osjetile i u okusu piva.

Kako navodi slovenski list, interes za piva različitih voćnih i drugih okusa, ali bez umjetnih dodataka, pokazuju mnoge manje pivovare, a smjelo bi se prodavati i u Njemačkoj, gdje prema tradicionalnom zakonu o čistoći piva ono ne smije sadržavati ništa drugo osim ječma, hmelja i vode.

Stručnjaci iz slovenskog Instituta za hmeljarstvo i pivovarstvo uvjereni su da će njihove nove sorte hmelja jednom biti prihvaćene i kod poljoprivrednika i kod pivovara iako je cijeli proces još u fazi testiranja, navodi "Dnevnik".

Autor: Poslovni.hr/Hina
09. kolovoz 2013. u 12:40
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close