Slovenci brane Gorenjsku banku od srpskog tajkuna

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2017. u 07:00
Poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik AIK banke, Foto: Borna Filić / Pixsell

U veljači je AIK dobio odobrenje regulatora za povećanje udjela u Gorenjskoj banci iznad 50 posto.

Bitka za prevlast nad Gorenjskom bankom ulazi u završnu fazu, piše slovenski tisak, a srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću suprotstavit će se široka fronta domaćih ulagača predvođenih tamošnjom telekomunikacijskom kompanijom. Kako navodi dnevnik Delo pozivajući se na neslužbene izvore, rok za slanje obvezujućih ponuda za kupnju 55 posto udjela u Gorenjskoj banci ističe krajem mjeseca.

Prema saznanjima tog lista, u igri za kupnju tog udjela su AIK banka u Kostićevu vlasništvu, zatim tvrtka Kolektor, pa Telekom Slovenije te američki investicijski fond Apollo koji je već ranije ušao u vlasništvo NKBM banke, druge po veličini u Sloveniji. Podsjetimo, AIK banka ušla je u vlasničku strukturu Gorenjske banke u siječnju prošle godine dokapitalizacijom vrijednom 12,3 milijuna eura, a koju je zahtijevala Banka Slovenije. Time je srpska banka postala i drugi najveći dioničar s gotovo 14 posto dionica. Najveći dioničar i dalje je Sava kojoj je središnja banka u jesen 2015. oduzela glasačka prava i naložila prodaju udjela. Kako se to nije dogodilo, u ožujku je Sava ostala i bez upravljačkih prava. AIK banka za to je vrijeme jačala svoj udjel kupujući dionice od Aerodroma Ljubljana, Erste banke te Sparkasse i došla na 20 posto.

U veljači je AIK dobio odobrenje regulatora za povećanje udjela u Gorenjskoj banci iznad 50 posto. Oko Telekoma Slovenije navodno se okuplja konzorcij domaćih poduzeća. Kako bi kupac tog paketa morao objaviti preuzimanje svih ostalih dionica, teret takve transakcije bio bi lakši ako bi se rasporedio na nekoliko kompanija u konzorciju. Što se tiče Apolla, taj je fond obavio dubinsko snimanje poslovanja Gorenjske banke, ali još nije službeno poznato hoće li poslati ponudu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close