Slom turističke sezone u Neumu, prazni apartmani u blizini mora

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2014. u 22:00
Srećom, za kolovoz, rujan i listopad ima najavljenih gostiju/Stojan Lasić/Večernji list

U Neumu je privatni smještaj gotovo potpuno prazan, pa se u bosanskohercegovačkom ljetovalištu može noćiti za samo 7 do 10 maraka.

Turistička sezona u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru, ali i u ostatku Hercegovine doživljava fijasko, tvrde turistički radnici. Stanje u hotelima je nešto bolja nego u privatnim apartmanima i restoranima, no nitko nije u potpunosti zadovoljan, piše Dnevni list.

U Neumu je privatni smještaj zapravo gotovo potpuno prazan, a dijelo su popunjene samo sobe neposredno uz plažu. U nedostatku gostiju u Neumu se ovih dana može noćiti za samo 7 do 10 maraka. Prema riječima turističkih djelatnika u Neumu, razloga za slabiji dolazak turista ove je godine veći broj, od poplava koje su pogodile pola Bosne i Hercegovine, preko lošeg vremena, do odigravanja Svjetskog nogometnog prvenstva koje je mnoge zadržalo ispred televizora.

 

80posto

građana Neuma bavi se privatnim iznajmljivanjem soba

Poklopilo se i da je muslimanski sveti mjesec Ramazan, u kojem je post obvezan, počeo krajem lipnja te da će trajati do kraja srpnja. Postojao je još jedan razlog koji je, prema mišljenju građana Neuma, prijetio ugrožavanju turističke sezone, ali je u utorak otklonjen. Riječ je o planiranim pomorskim vježbama, odnosno uplovljavanju turskih ratnih brodova u Neum, što se trebalo odigrati od 14. do 19. srpnja, a protiv čega su se mještani spremali organizirati i prosvjed. Posjet turske ratne mornarice odobrio je Zlatko Lagumdžija, BiH ministar vanjskih poslova, ali je Vijeće ministara BiH odbilo dati suglasnost

Predsezona je obećavala
"Činjenica je kako se posljednjih desetak dana, od početka srpnja, bilježi mnogo manji dolazak gostiju, kaže Andrija Krešić, predsjednik Turističke zajednice HNŽ-a i dodaje kako je predsezona u Neumu obećavala, ali kako stanje sada nije dobra.Krešić kaže kako u hotelima, koji su ranijih godina bili puni cijelu sezonu sada nedostaje gostiju. "U hotelima ima nešto turista, ali u objektima koji su malo udaljeniji od mora", kaže Krešić. Međutim, privatni smještaj u Neumu je na koljenima.

Prema informacijama Dnevnog lista, čiji su novinari razgovarali s neumskim iznajmljivačima turističkih soba, gostiju jednostavno nema, a ako uskoro ne počnu dolaziti "neće biti dobro". "Stanje je jako loše i prisiljeni smo krevete davati i za sedam maraka po noći, što se nije dogodilo posljednjih pet godina", rekao je Dnevnom listu jedan od privatnih iznajmljivača. Drugi, čije su sobe smještene samo nekoliko metara od mora, kažu da je posao donekle krenuo i da trenutno imaju 30 posto slobodnih kapaciteta. I oni svjedoče kako vlasnici pansiona koji su udaljeni 50-ak metara od obale nemaju posla, a s tako lošom situacijom trpi cijeli Neum, jer nema posla ni u restoranima, kafićima i trgovinama.

 

30posto

kapaciteta u privatnom smještaju uz more je zasad prazno

"Glavni razlog zašto je privatni smještaj gotovo prazan jest taj što u takvim objektima uglavnom borave gosti iz BiH", kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma i menadžer prodaje u hotelu Sunce. "Problem je što se u Neumu 80 posto ljudi bavi privatnim smještajem, a gosti u takvom smještaju generiraju izvanpansionsku potrošnju jer oni troše po kafićima i restoranima i taj nedostatak, nažalost, svi osjete", tvrdi Krešić."Posao u privatnom smještaju je dobro podbacio jer je u lipnju bilo loše vrijeme, a dogodile su se i poplave. Sada je krenuo ramazan i nadamo se da će krajem mjeseca krenuti sve kako treba. Što se tiče hotela Sunce, predsezona je odrađena odlično, ali se u srpnju pojavila rupa", kaže Krešić. 

Problemi i u Međugorju
Iz Turističke zajednice nadaju se turistima barem u kolovozu. U kolovozu, rujnu i listopadu ima najavljenih gostiju i očekuju kako će se sezona završiti s povećanjem od barem pet posto u odnosu na prošlu godinu. Ima mišljenja i da će kolovoz biti odličan kada je u pitanju odaziv turista, ali su svi svjesni da to ne može nadomjestiti izgubljeno vrijeme. Stanje nije dobro cijeloj županiji, a Andrija Krešić kaže kako je u usporedbi s prošlom godinom smanjen broj gostiju. I u samom Međugorju manje je turista u odnosu na godinu ranije, ali se očekuje da će se hercegovački vjerski turizam, zbog same prirode toga posla, sam vratiti u uobičajene okvire. 

Komentirajte prvi

New Report

Close