Slanjem maski Kina pere savjest zbog pandemije koronavirusa

Autor: Saša Paparella , 23. ožujak 2020. u 14:00
Kinezima maske više nisu toliko potrebne pa ih šalju ostatku svijeta

Kinezi su Filipinima i Pakistanu donirali stotine tisuća kirurških maski i testova za koronavirus.

Slanjem milijuna zaštitnih maski i medicinskih timova te omogućavanjem zajmova s niskim kamatama, Kina nastoji ukloniti kritike zbog propusta u suzbijanju zaraze koronavirusom.  Peking je poslao pomoć teško pogođenim europskim zemljama u sklopu nove diplomatske ofenzive kojom želi osvojiti simpatije međunarodne javnosti.

Zadnjih tjedana Kinezi su Filipinima i Pakistanu donirali stotine tisuća kirurških maski i testova za koronavirus, poslali su medicinske timove u Iran i Irak te odobrili 500 milijuna dolara zajma pomoći Šri Lanki za suzbijanje zaraze. Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je pomoć Italiji i Španjolskoj, koje su najteže pogođene, u telefonskom razgovoru s njihovim premijerima.

Dva kineska medicinska tima poslana su u Italiju kao iskaz solidarnosti s prvim kineskim partnerom u Europi golemom infrastrukturnom projektu Jedan pojas, jedan put.

Italija je druga najteže pogođena zemlja u svijetu s više od 40.000 zaraženih i više od 3400 mrtvih.Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru ovaj tjedan da će Kina “odmah” poslati dva milijuna maski Europi i zahvalila premijeru Li Keqiangu na pomoći.

Podsjetila je pritom da je EU pomogao Kini u siječnju doniravši opremu. Peking je ovaj tjedan poslao medicinsku opremu i Srbiji pošto je ona zatražila pomoć.

“Pokazalo se da se bez vas Europa teško može obraniti”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kineskoj veleposlanici, napomenuvši da Srbija čeka pomoć “kineske braće”.

Peking se zadnjih godina bori za jači utjecaj na Balkanu, u prvom redu ulaganjima u infrastrukturu uz pomoć velikih zajmova. Drugi politički saveznici kojima Kina pomaže i šalje opremu neke su zemlje u Africi. Uz to, Jack Ma, najbogatiji čovjek u Kini, donirao je dva milijuna maski koje će se distribuirati Europom. Prve pošiljke već su stigle u Belgiju, Španjolsku i Italiju.

Još milijun maski namijenjenih Francuskoj krenulo je iz Kine u srijedu.

Velikodušni kineski iskazi solidarnosti događaju se u trenutku kada se Peking i Washington spore zbog nedavne kineske odluke da masovno protjera američke novinare, a predsjednik Donald Trump i dalje za koronavirus koristi frazu „kineski virus“.

S obzirom na to da se i SAD bori s virusom na svojem teritoriju, analitičari objašnjavaju da Kina želi iskoristiti priliku da se repozicionira kao alternativni globalni lider.

“Sada se, s obzirom na to da američka vlada pod Trumpom ne uspijeva dati nikakav smisleni međunarodni odgovor, a EU je okupiran nacionalnim odgovorima, kineskoj vladi pruža jedinstvena prilika da uskoči na prazno mjesto”, rekla je Marina Rudyak, stručnjakinja za kinesku stranu pomoć na Sveučilištu Heidelberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close