Skratili radni tjedan, plaća ostala ista. Objavljeni su rezultati testa

Autor: Domagoj Puljizović , 23. veljača 2024. u 11:34
FOTO: REUTERS/ Susannah Ireland

Stigli su rezultati najvećeg svjetskog istraživanja učinkovitosti četverodnevnog radnog tjedna koje je s partnerima proveo think tank Autonomy. Većina kompanija koja je sudjelovala, odlučila je skratiti radni tjedan na četiri dana, dok ga je više od 50 posto ispitanih, odlučilo učiniti permanentnim.

U istraživanju provedenom između lipnja i prosinca 2022. godine radnici u 61 kompaniji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80 posto svojih uobičajenih radnih sati za istu plaću u zamjenu za obećanje da će isporučiti 100 posto svog uobičajenog posla, javlja CNN.

Kako stoji u izvješću objavljenom u srijedu, najmanje 89 posto tvrtki nakon završetka istraživanja i dalje je provodilo četverodnevnu radnu politiku, a najmanje 51 posto njih, učinilo je četverodnevni radni tjedan stalnim krajem 2023. godine.

Think tank Autonomy istraživanje je proveo u suradnji s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign kao i s istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston College.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za osoblje i njihove tvrtke, navodi se u izvješću. Po završetku istraživanja, zaposlenici su izjavili da im se tjelesno i mentalno zdravlje poboljšalo, da osjećaju veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života te da se osjećaju manje iscrpljeni od posla, a ta su se poboljšanja održala i godinu dana nakon provedenog istraživanja.

Nadalje, menadžeri i izvršni direktori 28 organizacija također su potvrdili da je četverodnevni radni tjedan pozitivno utjecao na njihovu tvrtku.

Fluktuacija osoblja pala je u 50 posto organizacija, a gotovo trećina njih izjavila je da je četverodnevna radna politika značajno poboljšala zapošljavanje u njihovim firmama, dok je 82 posto prijavilo korisne učinke takvog radnog modela na dobrobit osoblja.

“Ova studija razjasnila je da četverodnevni radni tjedan nije uspjeh kratkog vijeka: tvrtke diljem Ujedinjenog Kraljevstva uspješno ga ‘održavaju’,” napisali su autori.

Gotovo 50 posto organizacija koje su sudjelovale u ovom istraživanju pripadaju sektoru marketinga i oglašavanja, sektoru profesionalnih usluga te neprofitnom sektoru.

Ostatak njih obuhvaća niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te umjetnost i zabavu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Too good to be true😅…

Kod nas si sretan da ne radiš 6 dana za 800 eura..

Ajd neki high flying job u 20 ima sa milionima i slavom na vidiku.

New Report

Close